IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАКБ и Инвестбанк подадоха оферти за ТБ „Виктория”

От надпреварата за дъщерната банка на КТБ отпадна „Вабо Интернал“ на Васил Божков

17:09 | 02.11.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: ТБ &quot;Виктория&quot;</em></p>

Снимка: ТБ "Виктория"

Българо-американска кредитна банка (БАКБ) и Инвестбанк подадоха обвързващи оферти за покупка на 100% от капитала на дъщерната на Корпоративна търговска банка (КТБ) ТБ „Виктория” и цялостната експозиция на едноличния собственик на капитала към банката, след като са направили обстойно проучване (дю дилиджънс).

На 31 октомври приключи третият етап от процедурата по продажба и в рамките на определения срок предложения са постъпили и от двете банки. За това съобщиха синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов на страницата на затворената банка.

От надпреварата за ТБ „Виктория“ отпада дружеството „Вабо Интернал“ АД, свързано с бизнесмена Васил Божков.

На предишния етап от покупка на дъщерното дружество на КТБ се отказаха инвеститорите, обединени в консорциум между Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance.

При обявяване на търга кандидатите, които подадоха писма за интерес към дъщерното дружество на КТБ, бяха четири. За ТБ "Виктория" се надпреварваха БАКБ, Инвестбанк „Вабо Интернал” АД и група инвеститори, действащи съгласувано – Kerbler Holding, Imfarr Beteiligungs и Green Finance.

Холдингът Kerbler, който включва Imfarr Beteiligungs и Green Finance, също се отказва да наддава за банката, въпреки че той се включи и при първия опит за продажбата ѝ.

При втория търг за ТБ „Виктория“ Kerbler само смени участниците в консорциума, който води, като вместо ЗК Лев Инс АД бяха включени Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH.

Investor.bg припомня, че при предишния опит за продажбата на финансовата институция интерес към нея проявиха осем кандидата, сред които и консорциум Hanson Holdings Lux s.a.r.l. и Еврофинанс АД, Транзакт Юръп Холдингс ООД, Търговска Банка Д АД и "Българска Телекомуникационна Компания" ЕАД.

На финала за купувач беше избрана Търговска банка Д, но Българската народна банка не разреши сделката, тъй като не одобри идеята банка „Виктория“ да се развива самостоятелно. Тогава централната банка посочи, че има риск не само финансовото състояние на  ТБ „Виктория“ да не бъде стабилизирано в дългосрочен план, но и това да подкопае финансовата стабилност на Търговска банка Д, ако се налага постоянна капиталова и ликвидна подкрепа за ТБ „Виктория“.

КТБ придоби бившата „Креди Агрикол България“ и я преименува на Търговска банка „Виктория“ малко преди да фалира през 2014 г.

Продажбата обхваща 100% от капитала на финансовата институция заедно с дълговете ѝ към КТБ.

На четвъртия етап от продажбата на ТБ „Виктория“ трябва да бъде избран купувач, като последната дума е на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 6 години
Те и двете банки са цъфнали и вързали, та напират да купуват продънената каца на фараон Цветан Василев!?! Явно наистина са предложили много ниска цена и пробват, за да видят дали БНБ ще им се върже на глупостите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Schroeder
преди 6 години
Сигурно са предложили шеметни суми от порядъка на 5 лева. Кой знае какво е вътре след като Цецко е играл там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
maverik
преди 6 години
И кой ще спечели в надпреварата...?!? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още