IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките няма да събират такси и комисиони за замяна на повредени банкноти

Тестовете с неистински пари ще се извършват само от служители на централната банка, предвижда изцяло новата Наредба 18

16:44 | 03.10.19 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Банките няма да събират такси и комисиони за замяна на повредени български банкноти. Въвежда се изрично задължение за кредитните институции да осигуряват възможност за извършване на непосредствена замяна във всички свои клонове и офиси, в които извършват дейности и операции с банкноти и монети. За това съобщи пресцентърът на Българската народна банка след като централните банкери одобриха изцяло нова Наредба 18, с която се прецизира класификацията на машините за работа с банкноти и монети

Целта на промяната е да се осигури съответствие на уредбата с функционалностите на използваните в практиката машини, които са обособени в приложения, .

Променена е дефиницията на понятието „машини за самообслужване“, като към посочената категория машини са отнесени машините за обмяна и размяна като вид машини за самообслужване, с които се извършват операции с банкноти и монети без идентифициране (проследяване) на клиента.

Въведена е процедура за предоставяне при поискване от банки на мостри на нови емисии банкноти/монети за целите на настройка на оперираните от банките машини за самообслужване с депозитна функция, преди пускането в обращение на новите емисии банкноти и монети.

Променена е процедурата за тестване на машини, като е предвидено правило на банките и доставчиците на услуги да се предоставят тестови комплекти само с истински банкноти и монети, а тестовете с неистински банкноти/монети да се извършват от служители на БНБ.

Въведено е правилото модели машини, включени в списъка, публикуван на външната страница на БНБ в интернет, да се изваждат от списъка при неуспешно приключване на контролен тест на три или повече машини от определен модел, с идентичен хардуер и софтуер, обслужвани от един и същ сервизен оператор.

Добавени са разпоредби, в които е посочено, че банките и доставчиците на услуги могат да използват в дейността си модели и типове машини, включени в списъка на интернет страницата на БНБ, без да заявяват допълнително тестване, както и задължението им да преустановят използването на машини от моделите/типовете, които са изключени от списъка на БНБ.

Управителният съвет на БНБ прие общи условия  за предоставяне на тестови комплекти и мостри на банкноти и разменни монети и за провеждане на тестове на машини за сортиране и машини за самообслужване.

Централната банка публикува тарифа  за предоставяне на тестови комплекти и мостри на нови емисии банкноти/разменни монети и за провеждане на тестове на машини за сортиране и машини за самообслужване.

С общите условия е предложен принципно нов подход при уреждане на договорните отношения между БНБ и банките/производителите на машини по повод предоставянето на тестови комплекти, предоставянето на мостри на нови емисии банкноти и монети и извършването на тестове на машини за сортиране и машини за самообслужване. 

Договорите за конкретни услуги ще се сключват след заявление до БНБ и писмено потвърждение от страна на централната банка на готовността да предостави заявените услуги.

В тарифата на централната банка са определени таксите за предоставяне на тестови комплекти и мостри на нови емисии банкноти/разменни монети и за провеждане на тестове на машини за сортиране и машини за самообслужване.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още