Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

БНБ потвърди буфера за системен риск на 3%

Банковата система оперира в среда с предизвикателства, което изисква допълнителен капацитет за подкрепа в случай на шок, посочват от регулатора

БНБ потвърди буфера за системен риск на 3%

Снимка: Архив Ройтерс

Българската народна банка определи буфер за системен риск в размер на 3% за всички банки с експозиции в България, съобщи пресцентърът на банковия регулатор. Текущият преглед на банковата система за рисковете и влиянието на външната среда показва необходимост от запазване на дългосрочни макропруденциални и системни рискове в банковия сектор.

Оценените рискове и фактори могат да имат усилващ ефект за потенциално негативно въздействие върху устойчивостта на банковата система, което обуславя запазване на натрупания капиталов резерв чрез потвърждаване на нивото и обхвата на буфера за системен риск, аргументират се в централната банка.

Отворена икономика

Прегледът на буфера за системен риск стъпва на разпространяването на макропруденциални рискове в България при банково-ориентирана финансова система, която оперира в малка отворена икономика.

Още по темата

Значителен дял на спестяването на частния сектор преминава през банковата система, която представлява и основния канал за предоставяне на достъп до финансиране на бизнеса и домакинствата.

Бизнес модел

Традиционният бизнес модел на банките в България е отразен в композицията на активите и пасивите, където кредитният портфейл заема повече от половината от активите на банковата система, основният източник на финансиране са депозитите с дял от 90% от общите пасиви, а обемът и делът на гарантираните влогове е висок.

Този бизнес модел предпоставя висока взаимообвързаност между банковата система и сектора на фирмите и домакинствата, като финансовите потоци между тях са значителни по размер и с ярко изразена асиметрия по отношение на небанковия финансов сектор.

Предизвикателства

В ролята си на финансов посредник банковата система оперира в среда със системни предизвикателства, което изисква допълнителен буферен капацитет за подкрепа на устойчивото функциониране в случай на вътрешен или външен шок.

Факторите на системен риск ще продължат да функционират и занапред, затова запазването на нивото на буфера има определящ принос за осигуряване на капацитет към кредитни загуби при евентуални структурни рискове застрашаващи стабилността на банковата и финансовата система на България, предупреждава централната банка.

БНБ е уведомила Европейския съвет за системен риск и компетентните и определените органи на съответните държави членки за преразглеждането и потвърждението на буфера за системен риск.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Тихомир Тошев: Банковите услуги на гише ще стават все по-скъпи