Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

България - пример в ЕС за борбата с контрабандата на цигари?

Едва 6% са нелегалните цигари на пазара в страната, твърдят управляващите

България - пример в ЕС за борбата с контрабандата на цигари?

Tърговци често купуват стоката си от Турция, след което я продават у нас със почти петорна надценка. Снимка: Архив Ройтерс

Министър-председателят Бойко Борисов заяви днес, че България е за пример в борбата с контрабандата на цигари в целия Европейски съюз (ЕС). По време на среща в Гранд хотел "София", организирана от инициатива "Срещу незаконната търговия", премиерът посочи, че резултатите показват реалния резултат от борбата с корупцията и контрабандата.

По думите му освен че се отчита най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите (според него нелегалните папироси са „едва“ 6% от общия пазар), тази тенденция е трайна. "Данните го потвърждават това тримесечие след тримесечие. Затова и приходите в бюджета са такива", заяви премиерът, цитиран от БТА.

Бойко Борисов отчете, че във Великобритания има 35% контрабанда, а във Франция тя е 23,7%. Той добави, че когато се защитава европейският бюджет, той ще попита в Брюксел защо резултатите от борбата с контрабандата не са добри в много европейски държави. Според него около 100-200 млрд. евро са несъбраните приходи от контрабанда в бюджета на общността и добави, че това са "черните пари", които директно отиват „някъде“, но не и в хазната.

Премиерът се възмути как може в България да има само 6 на сто контрабандни цигари, а в същото време да питат дали в страната ни се води ефективна борба с корупцията. "Има борба - ето я", допълни Борисов.

Той добави, че само за януари приходите в бюджета от горивата са с 12% повече. По думите му същата схема се прилага и за горива, меса, алкохол, захарни изделия. Премиерът е категоричен, че в борбата с контрабандата се използва "цялата сила на държавата".

Въпреки всички данни на премиера темата с парите от контрабандни цигари, които заобикалят държавната хазна, циркулира в общественото пространство от десетилетия.

Само преди седмица от Института за пазарна икономика (ИПИ) публикуваха доклад, според който за периода 2007-2016 г. незаконната търговия с цигари в България е донесла приходи за криминалния свят между 2,5 млрд. лв. и 3,5 млрд. лв.

Големият бум е през 2010 г., пише още в анализа. Тогава криминалните приходи са между 450 и 640 млн. лв. за годината.

Хубаво е да си припомним, че покрай изборите през 2009 г., като по учебник, предизборно, много политически партии гръмко обещаваха, че ще увеличат приходите в бюджета и ще затворят кранчето на безконтролната контрабанда.

Още тогава Бойко Борисов разчиташе на тези традиционни теми за печелене на избиратели. Малко след като пое властта, той обеща, че до края на 2012 г. страната ни ще се е преборила окончателно с контрабандата на цигари.

Въпреки това след скока на акциза на цигарите в началото на 2010 г. контрабандата на тютюневи изделия е завладяла над 60% от пазара, твърдят мнозина експерти, сред които Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията или специалистите от Българска легия "Антимафия".

Добре е също да уточним, че над 44% от акцизните приходи се формират именно от тютюневите изделия.

Investor.bg направи справка как се движат постъпленията от акциз върху цигарите и тютюна. Според данните приходите действително се увеличават през последните 7 години, изоставане е имало само през 2010 г. (събраните пари са с 267 млн. лв. по-малко от планираното).

Въпреки това преди няколко месеца доклад на турската Служба за борба с организираната престъпност и контрабанда (KOM) посочи България, Китай, Индонезия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) за основен източник на контрабандни цигари.

В документа се посочва, че "продукти, собственост на "Булгартабак", оперираща в България, са източник на контрабандни цигари в нашата страна". Тези данни също са били изпратени на международната полицейска организация. 

Малко след като данните от доклада бяха оповестени, прокуратурата обяви, че започва проверка по случая.

По време на днешната среща в Гранд хотел "София" министърът на вътрешните работи Валентин Радев обяви, че през 2017 г. са иззети над 50 млн. къса цигари, както и над 48 тона нарязан тютюн. "През 2017 г. са проведени 43 специализирани тематични операции. Структурите на МВР са извършили 1154 проверки на обекти", обясни министърът.

Само за справка обаче, по данни на Агенция „Митници“, през 2010 г. служителите на ведомството са хванали над 249 млн. къса нелегални цигари. През следващите години обаче заловеното количество значително намалява. И въпреки че приходите от акцизи се увеличават, увеличават се и приходите за криминалния свят от продажба на нелегални папироси.

Само за 2016 г. този дял се е равнявал на близо 1 млрд. къса незаконни цигари, които са ощетили бюджета на страната с 200 млн. лв., изчисляват икономистите от ИПИ. 

Още по темата

Главният прокурор Сотир Цацаров, който също взе участие в дискусиите, обясни, цитиран от агенция „Фокус“, че 6% дял на незаконни цигари е най-ниското ниво, мерено до момента, но тези 6% не бива да ни успокояват, защото в рамките им маржовете са много големи по места. 

„Ако Хасково, с най-висок процент, го обясняваме географски, възникват въпросите за Велико Търново и Пазарджик. Такива въпроси възникват и по отношение на марките цигари с оглед на това, че отново лидер остава една и съща компания. Така или иначе усилията и на прокуратурата, и на МВР са свързани не само с противодействието на незаконната търговия с цигари. Това е само един от аспектите на нашата работа“, каза главният прокурор.

От своя страна, финансовият министър Владислав Горанов обяви, че в тригодишната фискална рамка до 2021 г. не се планира промяна в акцизната ставка.

"Общата цел е да поддържаме стабилна финансова перспектива и да пълним нашия бюджет. България ще поддържа тезата, че е рано за нарастване на минималните акцизни ставки. В национален аспект не смятаме засега да прилагаме по-високи от минималните, установени за Съюза, акцизни ставки. Тоест в тригодишната фискална рамка до 2021 г. не планираме да променяме акцизите. Номиналните ръстове, които регистрираме в увеличение на приходите от акциз са удовлетворителни и смятаме, че това темпо може да бъде поддържано. Мисля, че както и досега, можем да продължим съвместните усилия в тази посока", заяви финансовият министър, цитиран от "Фокус".

По статията работи: автор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
5
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Някой да чу нещо за арестувани и осъдени? Включително и по високите етажи на властта? Няма и да чуете. Тик вата говори на ангро за контрабандата на цигари, а редовно си получава отчисленията. Не им вярвам на тия.
0
 
7
 
2
redcretin до: honaniga
преди 2 години
Няма профилна снимка
Хахаха, точно Бойко който движеше на едро точно контрабандата да говори така :) Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.
1
 
10
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Наметка ли са си една ниша за борба с контрабандата. А именно цигарите, който е бизнес на конкуренцията и сега се бият в гърдите.
Забравили са да отбележат, че в борбата с контрабандата на клечки за зъби сме на първо място в света.
Като става въпрос за контрабанда на цигари цялата политическа и прокурорска пасмина стават много словоохотливи .
Кокошкарски истории.
А фалита на банките. Масовата приватизация. Белене. Кремиковци. Обществени поръчки. Източванията на здравната каса и фондове.
Много са тихи там

Още от Бюджет и финанси
Правителството отпуска още средства за подкрепа на производството