Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За 10 години приходите от нелегални цигари в България достигат близо 3,5 млрд. лв.

Незаконната търговия при тютюна за пушене достига над 75% от общия пазар, което се равнява на около 646 тона насипен тютюн, пише в доклад на ИПИ

За 10 години приходите от нелегални цигари в България достигат близо 3,5 млрд. лв.

Снимка: Pixabay

За периода 2007-2016 г., незаконната търговия с цигари в България е донесла приходи за криминалния свят между 2,5 млрд. лв. и 3,5 млрд. лв. Това са изводите от доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), публикуван днес.

Според данните се потвърждава теоретичната постановка, че недалновидната акцизна политика може да има много тежки негативни последици и да подкопае постигането на двете основни политически цели – здравната (намаляване на тютюнопушенето) и данъчната (стабилни приходи в бюджета от облагане на тютюневи изделия). „Прекомерното и рязкото покачване на акцизната тежест неизменно води до ръст на незаконния пазар, който не може да бъде овладян само с контролни механизми. През 2010 г. тютюневият пазар в страната беше буквално залят от незаконни цигари, които достигнаха 1/3 от пазара и генерираха огромни приходи за организираната престъпност“, коментират от ИПИ. 

Големият бум е през 2010 г., пише още в доклада. Тогава криминалните приходи са между 450 и 640 млн. лв. за годината. През 2016 г., въпреки свиването на незаконната търговия, те се оценяват между 120 и 170 млн. лв. „Това е ресурс, които в голямата си част се влива в организираната престъпност и създава възможности за корумпиране по високите и ниските етажи на властта“, посочват икономистите.

Данните сочат, че немалка част от незаконната търговия всъщност е с източник вътре в страната. За това говорят брандовете на намерените кутии, непредназначени за местния пазар (особено т. нар. “illicit whites” – марки, които са създадени само и единствено за незаконен пазар), ефектите от проведените кампании в страната (например в първата половина на 2015 г.) и видимото преливане на количества между нелегалния и легалния пазар на цигари през последните няколко години. Това, според ИПИ, означава, че борбата с незаконната търговия не следва да се насочва само и единствено към опазване на границите, а и към по-ефективен контрол спрямо производството на цигари в страната.

Въпреки спада на незаконната търговия с цигари през последните години до около 7% от общия пазар през 2016 г., негативните ефекти остават сериозни. За 2016 г. този дял се е равнявал на близо 1 млрд. къса незаконни цигари, които са ощетили бюджета на страната с 200 млн. лв., изчисляват икономистите.
Според тях това биха били приходите за хазната от акцизи и ДДС, ако тези цигари бяха потребени легално. В пиковия момент за незаконната търговия – през 2010 г., потенциално пропуснатите приходи за бюджета са надвишавали 800 млн. лв., изчисляват още от ИПИ.

Още по темата

Незаконната търговия при тютюна за пушене достига над 75% от общия пазар, което се равнява на около 646 тона насипен тютюн - нарязан тютюн, който се продава на килограм, опакован в пликове без етикет и извън законните канали за продажба, пише в доклада. Въпросните 646 тона насипен тютюн са равносилни на 861 млн. къса еквивалент на класическа цигара (0,75 грама на цигара). Цели 86% от незаконния насипен тютюн на пазара е с местен произход, тоест произведен в България, коментират от ИПИ. 

Според анализа прегледът на развитието и ефектите от акцизната политика в България дава и някои поуки за общоевропейските политики. „В процеса на хармонизиране трябва да се отчитат разликите в социално-икономическите фактори и особено разликите в платежоспособността. Огромният ръст на незаконната търговия в България и други страни от Източна Европа в първите години на членството можеше да бъде избегнат при по-внимателно поставяне на целите и далновидна политика по догонване. Към 2018 г. страните-членки на ЕС достигнаха новите минимални нива (в т.ч. и България) от 90 евро акциз на кутия цигари, с което ЕС се утвърди като икономическия блок с най-тежко облагане на най-разпространените тютюневи продукти. В средносрочен план препоръчваме запазване на тези нива на облагане и фокус върху борбата с незаконната търговия. България има силен интерес всички бъдещи промени на ниво ЕС да бъдат съобразени с различната покупателна възможност в страните-членки“, обобщават от ИПИ. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ето ти пари за Бентлита ,за избори и за всичко каквото се сетите ...И кой беше през повечето време на власт за тия 10 годинки ...Всички знаем
3
 
1
 
4
khao до: Jay Gould
преди 1 година
Няма профилна снимка
то щото проблема е в акциза, не в контролиращите органи ...
0
 
6
 
3
преди 1 година
Тва как точно го измерват или престъпниците са достатъчно честни за да си казват всичко на НСИ?
Или пък контрабандните канали да са на някой в правителството или спец. службите?
0
 
4
 
2
преди 1 година
Не писахте ли преди няколко години, че качването на акцизите няма да доведе до ръст на контрабандата?
2
 
7
 
1
преди 1 година
Водещата причина за съществуването на незаконна търговия са необосновано високите акцизи.

Още от Бюджет и финанси
А. Манолев: За 10 години БВП на България се е увеличил с 30 млрд. лв.