Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Държавата ще плаща по 24 лв. на ден на служители от затворен бизнес

Бюджет 2021 е балансиран, като средствата са разумно разпределени по отделните пера, с нисък дефицит, твърди социалният министър Деница Сачева

Държавата ще плаща по 24 лв. на ден на служители от затворен бизнес

Министърът на труда и социалната политика и вицепремиер Деница Сачева. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ 

България разработва нова социална мярка в подкрепа на бизнесите, които са затворени заради ограниченията за овладяване на пандемията. До 2-3 седмици ще бъде предложена мярка, която да даде възможност директно на работниците и служителите в затворени бизнеси да се плаща сума - два пъти над минималното обезщетение за безработица на ден. Това прави по 24 лв. на ден за всеки работен ден, в който принудително е трябвало да бъде затворен бизнесът.

Плановете разкри вицепремиерът и социален министър Деница Сачева в интервю за БНТ.

Тази мярка в момента се разработва и консултира с ЕК. Предстои да бъде консултирана със социалните партньори, кача Сачева. По думите ѝ държавата ще продължи да инвестира в здравеопазване, като вече се мисли и за подкрепа на лекарите от доболничната помощ и джипитата.

Още по темата

"По отношение на здравеопазването мисля, че въобще няма нужда да коментираме дали има нужда от инвестиции или не. Всички държави в момента укрепват именно здравните си системи и това, което ние правим, е на първо място да инвестираме в самите лекари и в самите медицински сестри, в медицинския персонал, който е зает в на първа линия. Само през ОП "Развитие на човешките ресурси", която минава през нашето министерство, досега 120 млн. лв. са отделени за 1000 лв., които се дават на първа линия, а предстои да дадем още 40 млн. 145 млн. почти са отделени пък от оперативната програма в МРРБ за техника и апаратура. Никой не може да отрече, че това е нужно и необходимо. Това, което още не сме направили и има нужда да бъде направено, е да подсилим именно първичната помощ и да дадем повече средства на общопрактикуващите лекари”, отчете вицепремиерът.

По думите ѝ 30% увеличение за всички, които са на първа линия, е от изключителна важност не само за самите тях, но и за гражданите, за да можем да бъдат по-добре обслужвани като хора, ако се наложи. Според социалния министър Бюджет 2021 е балансиран, като средствата са разумно разпределени по отделните пера, с нисък дефицит.

"Бюджет с дефицит, но той е малък, на фона на останалите европейски държави. И все пак ние сме втори по най-нисък дефицит след Естония. Същото се отнася и за дълга. Ние все още не сме достигнали двуцифрените числа на дефицит и дългове, които имат много други държави, включително и безработицата все още се движим доста добре. Ние в момента правим много разумни крачки и в никакъв случай не може да се каже, че разхищаваме пари, хвърляме пари или правим нещо, което е наразумно. Виждате, че бюджета се опитва да бъде балансиран, като разбира се, дава превес именно на инвестициите в семействата и домакинствата. 1 млрд и 600 млн. отиват за семейства и домакинства, а около 600 млн. отиват в бизнеса. Само по мярката 60/40 са отделени 300 млн. за следващата година. Но имаме готовност тази сума да бъде увеличена , ако се наложи”.
 
Бюджетът има връзка с изборите, но с изборите през 2017 г. Защото тогава ние обещахме и управлението влезе с такива обещания - 300 лв. минимална пенсия, 650 лв. минимална заплата. Обещахме ръст на доходите, обещахме двойно увеличение на учителските заплати. Ние просто изпълняваме нашите обещания. Така че този бюджет не е предизборен, той е следизборен. Просто това, което е обещано, е управленската програма, с която сме влезли, това е управленската програма, която изпълняваме", каза още Сачева.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
3
 
11
driverf1 до: driverf1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Думата "М.Р.Ъ.С.Н.А." също не знаех че е м.р.ъ.с.н.а.
1
 
3
 
10
driverf1 до: driverf1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Не знаех че думата: Ч.У.Г.У.Н е *** дума.....
1
 
2
 
9
driverf1 до: studioaa
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
".....и за това колко много електрокари сме продали на японците и как сме били световен лидер..."

Това е истина,но поради две причини японците купуваха от нас електрокари:
1.Противотежестите бяха от ***;
2.В акумулаторните батерии процента на златото беше доста висок,тъй като нямахме технология за изваждане на всичкото злато от оловото.....

И в първата пратка в която това беше коригирано и противотежестите бяха изляти от бетон,веднага до тогава приеманите като "топъл хляб" електрокари изведнъж се оказаха извън тяхните (на японците) стандарти.
А злополучния товар (според приказки) в момента лежи на дъното на някой океан.....,защото не е било икономически изгодно да се връща до България.....
3
 
4
 
8
studioaa до: abdul
преди 2 месеца
Хората са толкова зомбирани, че биха повярвали на всичко, което медиите им спускат без даже да се интересуват има ли доказателства за съответното трърдение... Познавам хора които и днес вярват историите за "големия просперитет" на тодоровото време, за предстоящия "светъл комунизъм" и за това колко много електрокари сме продали на японците и как сме били световен лидер... Всяко едно от тези твърдения е смешно меко казано, но кой се интересува от доказателства, по-лесно е да се цитира работническо дело...
1
 
5
 
7
abdul до: studioaa
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
:-)
е нали затова си ти - ще напомняш кои са истинските виновници на бъдещите поколения.

Още от Бюджет и финанси
Белин Моллов: Задълбочават се различията между отделните региони на България