IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще събира нови такси по Закона за хазарта

Вече и операторите на онлайн залагания ще дължат такси, ако правят промени по игралния софтуер или интернет страниците си

13:02 | 15.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фирмите, които се занимават с онлайн залагания в България, ще трябва да плащат такси при извършване на промени по издадените им лицензи. Това предвижда проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за хазарта, публикуван на сайта на Министерство на финансите (МФ).

В момента в действащия чл. 5 на Тарифата за таксите, които се събират по Закона за хазарта, не са предвидени такси за разглеждане на документи по подадени искания за извършване на промени по издадени лицензи за онлайн залагания. Става дума за изменения по игралния софтуер. За извършването на идентична услуга при организиране на хазартни игри в игрални зали и казина обаче се заплаща такса.

Към момента броят на лицата притежаващи лицензи за организиране на дейности по Закона за хазарта е 415 бр.

Ако новите текстове на тарифата бъдат приети за подмяна на игрален софтуер на комуникационно оборудване за организиране на онлайн залагания вече ще се плащат по 4000 лв. Сумата е същата за увеличаване на броя на игралните софтуери. За намаляване на броя на игралния софтуер пък ще се плаща 2000 лв. 

За подмяна или преработка на игралните модули на игрален софтуер на комуникационно оборудване за организиране на онлайн залагания ще се дължи по 200 лв. за всеки модул. Толкова ще плащат операторите и за увеличаване на броя на игралните модули, а за намаляване на броя таксата ще е по 100 лв. за всеки модул.

Ако пък настъпи промяна на интернет страницата за организиране на онлайн залагания, компаниите ще плащат 100 лв. Същата е сумата и за промяна на адреса на контролния локален сървър.

От записаното в доклада към промените в тарифата става ясно, че таксата за разглеждане на документи за издаване на лиценз за организиране на онлайн залагания, подадени по електронен път ще е с 5% по-ниска от таксата за разглеждане на документи, подадени на място. Аналогична промяна се предлага и по отношение на таксата за разглеждане на документи по искания за промени по вече издадени лицензи.

В момента например за разглеждане на документи по подадени искания за издаване на лицензи за лотарийни игри се плаща 20 хил. лв., за онлайн лотарии сумата е 40 хил. лв. За игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета се плаща за лиценз по 20 хил. лв. за всяка игра, ако залаганията обаче се правят онлайн сумата е 40 хил. лв.

В сега действащото законодателство за някои услуги има възможност документите да бъдат подавани по електронен път, а за други тези услуги липсват, поради което няма възможност заинтересованите лица да се възползват от по-ниска такса за същите административни услуги. Това положение поражда неравнопоставеност при третирането на другите видове хазартни дейности, за които има предвидени такси за същите случаи, уточняват от МФ.

Според доклада по-ниските такси ще стимулират електронното управление, свързано с пестене на време и усилия за обработване на необходимите документи, ще допринесат за намаляване броя на документите на хартиен носител при организиране работния процес на администрацията, ще се рационализира съхраняването на документите и ще се намали административната и финансова тежест за бизнеса.

С промените всички административни услуги извършвани от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), ще бъдат обвързани със съответните такси.

На база анализ на броя подадени искания за извършване на промени по издадени лицензи за организиране на онлайн залагания в периода 2015 – 2018 г., (2015 г. – 11 бр.; 2016 г. – 23 бр.; 2017 г. – 22 бр. и 2018 г. – 29бр.) и съобразно прогноза за подадени искания за 2019 г. – 30 бр. се предвижда увеличение на приходите от въвеждането на такива такси приблизително в размер на 83 600 лв. за 2020 г., 87 800 лв. за 2021 г. и 96 хил. лв. за 2022 г.

Промените в тарифата предвиждат и възможност таксата от 10 лв. за издаване на удостоверение, препис-извлечение от протокол и решение на Държавната комисия по хазарта и на копие от друг документ да може да се плаща и по банков път. В момента няма такава опция.

Същото важи и за таксата от 8 лв. за издаване на удостоверение, препис-извлечение от протокол и решение на Държавната комисия по хазарта и на копие от друг документ при заявяване на услугата по електронен път.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още