IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФГВБ: Процедурата по продажба на ТБ "Виктория" е на финалната фаза

Синдикът преговаря с двете банки, подали обвързващи оферти

18:40 | 29.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Процедурата  по  продажба  на 100%  от  капитала  на  ТБ „Виктория“ и всички вземания на Корпоративна търговска банка (в несъстоятелност) е във финална фаза. Синдикът преговаря с двете банки, подали обвързващи оферти.

Това отчита Радослав Миленков, председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в  банките (ФГВБ), в най-новия бюлетин на Асоциацията на търговските банки в България.

Той напомня, че през март 2017 г. беше публикувана изготвената от синдика на  КТБ “Първа  частична сметка  за  разпределение на събраните  средства  от  осребреното  имущество  между кредиторите на банката”.

“Фондът одобри сметката през април 2017 г., след като разгледа постъпилите възражения по реда, установен в Закона за банковата несъстоятелност. Срещу одобрената от ФГВБ сметка постъпиха девет жалби (от общо 7 022 кредитори), в резултат на което е образувано дело, заседанието по което е насрочено за 23 февруари 2018 г. След произнасяне на съда с окончателно решение синдикът на КТБ ще може да пристъпи към изпълнение на частичната сметка”, посочва Миленков.

Към настоящия момент ФГВБ гарантира спестяванията на вложителите в 23 банки. Наличните средства в него към края на 2017 г. са 508 млн. лв. В допълнение, фондът управлява и средствата на Фонда за преструктуриране на банки в размер на 289 млн. лв.

Председателят на управителния съвет на фонда припомня, че през 2015 г., вследствие на транспониране на европейското законодателство, бяха направени промени в  нормативната рамка за гарантирането на депозитите и беше въведеното изцяло ново законодателство, свързано с банковото преструктуриране. Това доведе до допълнително нарастване на ролята на ФГВБ за поддържане на стабилността и доверието във финансовата система на България.

В изпълнение  на  изискванията  на  новия  Закон за гарантиране влоговете в банките от 2015 г. фондът, следвайки съответните насоки на Европейския банков орган, разработи и въведе рисково претеглени вноски, при които премията на всяка банка се определя съобразно нивото на поетия от банката риск.

През 2017 г. бяха проведени три теста с банки, като съгласно приетата от управителния съвет на ФГВБ “Програма за провеждане  на стрес тестове до 2021 г.” ще бъдат извършени тестове с всяка банка членка на системата за гарантиране на влоговете в България.

В края на 2014 г. фондът започна да изплаща гарантираните влогове в КТБ, като до момента са  изплатени  над 3,683 млрд. лв. или 99,68% от гарантираните влогове в банката, а за първите три дни – 2,036 млрд. лв. или 55,09% от тях.

За  да изплати гарантираните депозити  в КТБ, ФГВБ сключи договор за заем с държавата в размер до 2 млрд. лв. с падеж 2020 г., от които ефективно бяха усвоени 1,675 млрд. лв. Фондът вече погаси предсрочно 1,175 млрд. лв., а общият размер на изплатените лихви по заема през 2015-2017 г. възлиза на 105 млн. лв.

Радослав Миленков казва, че Фондът планира да продължи с предсрочното погасяване на оставащата главница по заема.

Фондът участва в колегиите за преструктуриране на банки съгласно изискванията на европейската рамка и в  изпълнение с новите си функции в процеса.

Оттам гарантират, че институцията следи процеса  на  преговорите по предложението на Европейската комисия от ноември 2015 г. за създаването на Европейска схема за гарантиране на депозитите за страните от еврозоната като трети стълб на Банковия съюз.

Преговорите по предложението на ЕК в Съвета на ЕС и Европейския парламент ще продължат и  през  2018 г.  по  време  на  българското председателство на  Съвета  на  ЕС, уверяват от ФГВБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още