IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство предлага намаленият ДДС от 9% да остане и през 2022 г.

Крайният срок на намалената ставка изтича в края на годината, но за да бъде удължен, е нужен действащ парламент

15:07 | 05.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на финансите предлага удължаване на срока на 9-процентната ставка по данък добавена стойност (ДДС) за определени стоки и услуги до прекратяване на извънредната епидемична обстановка. Това става ясно от публикувания на сайта на ведомството проект за промяна в Закона за данък върху добавената стойност, Закона за акцизите и данъчните складове и Закона за корпоративното подоходно облагане.

Към момента по-ниската ставка на косвения налог за книгите, храната, безалкохолните напитки, виното и бирата, сервирани в заведенията, за бебешките храни и пелени, както и за автобусните превози, важи до края на годината.

С новото предложение се предвижда и разширяване на обхвата на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага намалената ставка. 

Припомняме, че по-ниската ставка бе гласувана в средата на миналата година, а сагата около въвеждането ѝ продължи почти 2 месеца и породи сериозно напрежение както между тогавашните коалиционни партньори от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, така и между бившия премиер Бойко Борисов и финансовия му министър Владислав Горанов, който по принцип бе твърдо против промяна на данъци и провеждане на социална политика през данъчната система. 

Началото на пазарлъците за намаляване на ДДС за определени сектори поставиха „Обединени патриоти“ в началото на май 2020 г., когато внесоха в парламента предложение за 9% ДДС за заведенията за хранене. Тогава от ГЕРБ коментираха, че подобна радикална промяна не е актуална към сегашната ситуация.

Седмица по-късно обаче Борисов изненадващо обяви, че се е разбрал с Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. После предложението претърпя няколко промени, но общата идея за диференцирана ставка се запази.

Впоследствие в общия хор с призиви за по-нисък ДДС се включиха собственици на фитнес зали, опозицията с искания ставката за лекарствата и хляба също да бъде намалена, а за финал от ресторантьорското съсловие поискаха 9% ДДС и за бирата и виното. Първоначално това предложение не мина, но в крайна сметка и това лоби успя да пробие и ставката бе намалена.

По всичко изглежда, че служебното правителство е подложено на подобен натиск, след като предлага срокът на действието на по-ниската ставка да бъде удължен.

Това обаче може да се случи само ако има действащ парламент, който да приеме промените в трите закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още