Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Горанов: Без общ пул за втората пенсия дефицитът в системата остава

Остава въпросът с наследяването на парите, ако човек почине преди изчерпването на натрупаната сума, признава финансовият министър

Ако не се създаде общ пул за изплащане на втората пенсия, няма да бъде решен проблемът с дефицита във втория стълб на пенсионната система. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който обясни предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), предаде БНР. 

Още по темата


Предложенията на финансовото министерство предвиждат парите от индивидуалната партида на даден човек да попадат в „технически резерв” на пенсионното дружество, след като той се пенсионира. Така ще се гарантира неговата пожизнена пенсия, но остава въпросът с наследяването на парите, ако той почине преди изчерпването на натрупаната сума.

„Проблемът е реален и той не се е появил на практика, само защото все още не се изплаща пенсия от втория стълб. Когато след време действително тези дефицити се проявят, тогава трябва да има отговор на въпроса откъде се попълват“, казва финансовият министър. 

На въпрос има ли вариант хората да имат избор дали да отидат в общия пул техните партиди, или все пак наследниците им да могат да имат достъп до тези пари, Горанов отговори: „Има вариант, разбира се“.

„Темата за създаването на такъв пул идва да реши проблема с това, че не можеш прецизно да определиш едни бъдещи събития и е възможно, ако сега не се промени законът, да се стигне до ситуация, в която определен пенсионер е изчерпал вече натрупаните средства по неговата индивидуална партида и на практика тогава неговите синове и дъщери ще трябва да му плащат пенсията“, твърди министърът на финансите.

По-рано пред БНР Даниела Петкова, зам.-председател на Асоциацията на пенсионните фондове у нас, заяви, че проектът за промени е изготвен без съгласуване с бранша, а в последните дни е имало много погрешни тълкувания на предложените текстове. "Изключва се всякаква възможност пари от вноски на хората, които са все още в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които са вече в пенсионна възраст", категорична беше Петкова и допълни, че няма никакъв солидарен елемент. Даниела Петкова призна и за неуредени проблеми с последните промени, сред които за унаследяване на индивидуалните партиди.Според нея обаче този проблем не е толкова сериозен, защото статистиката показва, че хората живеят по-дълго и пенсионните дружества по-скоро трябва да намерят начин да изплащат пенсии по-дълго време, отколкото са натрупаните средства по индивидуалните партиди.

За бившия социален министър Иван Нейков промените са "някакъв опит да се премахне заинтересоваността на хората от собствените им пари". Законопроектът променя правилата на изплащане на пенсиите от дружествата и лицензите им, както и правата на хората, осигурени в тях.

Според него липсват основни аргументи за промените - в мотивите са посочени единствено практиката досега, както и изисквания по европейските директиви, и не е взето мнението на заинтересованите страни.

Темата за промените в КСО беше засегната и в позиция на Българската стопанска камара(БСК), изпратена до медиите. От организацията посочиха, че промени в сектора трябва да бъдат направени след приключване на стрес тестовете, които ще бъдат извършени съгласно изискванията на ЕС. Те трябва да покажат какво е състоянието на пенсионно-осигурителните дружества и тогава да се правят нужни промени. От БСК са категорични, че липсва системен подход и дългосрочна визия за пенсионното осигуряване - от въвеждането си преди 16 години КСО например е променян 117 пъти.

По статията работиха: автор Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
1
 
7
 
24
преди 4 години
Няма профилна снимка
Бандата на пожарникаря се подготвя за последния рунд на разграбването на държавата България. След като милиционерската банда разграби и този ресурс няма да остане абсолютно нищо за крадене и вероятно държавата ще се саморазпусне
1
 
3
 
23
misanthrope до: aldy
преди 4 години
Няма профилна снимка
Мисля, че човека пуска една мноооого тънка ирония всъщност
0
 
10
 
22
bgMan до: s3
преди 4 години
Както сте я подкарали ще паднете по-ниско и от БеСеПе-то.
Гордостта винаги предшества падението. В буквален смисъл.
0
 
16
 
21
bgMan до: s3
преди 4 години
Алоу...
Аз не искам да дават на децата ми и на децата на *** от един общ кюп.
Кой колкото е допринесъл да си го има за себе си.
Търтеите да си му мислят те.
Корумпираните политици от ГЕРБ да си....!
1
 
15
 
20
aldy до: s3
преди 4 години
Няма профилна снимка
"...Нека да не бъдем опозиция на всичко ново и да подкрепим министър Горанов, който се доказа като знаещ и можещ министър на финансите..."
Аре не се халосвай! Точно тая мут ра, свищовски "финансист", дето направи толкова фатални пакости на мамковината, единственото му място по заслуги е панделата. Списъкът с "нарушенията" (демек, престъпленията) е доста дълъг и всичко е провеждано с необикновена наглост и убеждение, че законът никога няма да го стигне. А това, че ОПГто си има прислуги, си е ясно по определение. Всичката държавна и общинска администрация, заедно със семействата си, са бойния отряд на ОПГто. А има и доста надничари.
Ти от кои си?

Още от Бюджет и финанси
Нова банкнота от 5 лв. влиза в обращение от септември