IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитори на БДЖ искат 40 млн. лева до края на юни

Двама от облигационерите по заема за държавните железници искат две вноски по 20 млн. лева, за да прекратят принудителните вземания

18:02 | 04.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кредитори по втория облигационен заем на БДЖ са поискали две вноски по 20 млн. лева до края на юни от „БДЖ - Пътнически превози”, за да прекратят принудителните вземания. Това обяви Филип Алексиев, финансов директор на Холдинг БДЖ, цитиран от БТА.

Той уточни, че възбраната върху сградата на холдинга е наложена още на 20 март 2014 г. заради необслужване на заема. По думите на Алексиев това обаче не е извиване на ръце, а инструмент, от който би се възползвала всяка кредитна институция.

Investor.bg припомня, че вторият облигационен заем от 240 млн. лева беше взет през 2007 г. за рефинансиране на стари задължения и за ремонти на товарни вагони. До момента остатъкът на задълженията по заема е в размер на 103 млн. лева.

Днес част от емблематичната сграда на дружеството в центъра на София беше обявена за публична продан от частен съдебен изпълнител. В момента там се помещава централното управление на "Холдинг Български държавни железници". Сградата е паметник на културата и е оценена на 7,3 млн. лева.

Срокът за подаване на оферти е един месец.

В края на миналата седмица стана ясно, че кредиторите са блокирали парите по сметките на железниците, за да си получат вноските по заема.

Алексиев коментира, че спекулата с определението, че БДЖ е на "гърба на данъкоплатеца", трябва да престане. Той даде пример с Франция и отпуснатите там 43 млрд. евро държавна помощ за железниците им.

Финансовият директор очаква още тази седмица правителството да одобри възмездна помощ от първите 20 млн. лева, което е първа крачка към изпълнение на изискванията на облигационерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още