Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

На второ четене в комисия: 9% ДДС за пелени, книги и храни в ресторантите

По-ниската ставка за заведенията се оказа недостатъчна за бранша, поискаха намаление и за бирата

На второ четене в комисия: 9% ДДС за пелени, книги и храни в ресторантите

Снимка: Pixabay

9% ставка за ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги се оказа недостатъчно за бранша. Те поискаха с по-ниска ставка да се облагат и нискоалкохолните напитки като виното и бирата. Това стана ясно по време на обсъждането на второ четене в ресорната парламентарна Комисия по бюджет и финанси на промените в Закона за ДДС.

Предложението за по-ниско ДДС за виното и бирата направи Валери Симеонов, зам.-председател на парламента и лидер на НФСБ, но то бе отхвърлено. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова направи устно предложение, с което от текстовете за диференцираната 9-процента ставка бяха изключени алкохолните напитки, които ще продължат да се облагат с 20% ДДС. 

Още по темата

„Едно барче, което сервира фреш, безалкохолни, кафе, капучино, ядки и т.н., ще си ползва намалената ставка. Единствено само за алкохолните напитки, които са и акцизни стоки, ще е 20%", каза Менда Стоянова. Тя отказа да се съгласи с мотивите на бизнеса, че с новата по-ниска ставка ще се облагат само 20% от оборота на заведенията и това на практика „не е никаква помощ за бранша“, след като собствениците на заведенията се съгласиха да бъде увеличен минималният осигурителен праг за заетите в сектора.

След близо час дебати бюджетната комисия реши още ДДС за бебешките храни и санитарни материали също да се понижи на 9%. Предложението е на ДПС. По-ниската ставка ще се прилага и за книгите.

Намалението на косвения налог ще бъде с временно действие – до края на 2021 г. На призив на БСП срокът поне за книгите да бъде премахнат и понижението да е безсрочно, Менда Стоянова обясни, че до края на следващата година вероятно в залата ще бъде друг парламент, с друг състав, който ще прецени дали да остави или да махне тази мярка.

По време на дебатите тя няколко пъти подчерта, че не подкрепя намалените ставки и ще гласува „въздържал се“.

Депутатите гласуваха още въвеждането на минимален осигурителен праг от 610 лв. за неквалифицирания персонал в заведенията. За останалите служители той трябва да бъде минимум 800 лв. Предложението е на ГЕРБ.

Предстои текстовете да бъдат гласувани окончателно и в пленарна зала, преди да бъдат обнародвани в Държавен вестник.

 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
4
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Oчаквам сега тоалетната хартия да минава за книга също.

Още от Бюджет и финанси
Фонд на фондовете влага 158 млн. лева в антикризисен продукт за бизнеса