IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСТС настоява мярката 60 на 40 да се усъвършенства

Синдикати и работодатели се обединиха около идеята помощ да получават фирмите, които нямат задължения към държавата до края на 2019 г.

19:55 | 11.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Необходимо е усъвършенстване и разширяване на обхвата на мярката 60 на 40, въведена във връзка с кризата с коронавируса с цел запазване на заетостта в страната. Около тази позиция се обединиха синдикати и работодатели по време на извънредното онлайн заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), започнало сутринта.

Подкрепена е и идеята на бизнеса освен ваучери за храна, да се получават и ваучери за туризъм в рамките на страната, както и за участие на държавата за поевтиняване на чартърните полети, пише БНР. Идеята за чартърите е държавата да се включи, като даде предимство на българските авиокомпании.

Освен това бизнесът предлага достъп до мярката 60 на 40 да имат и предприятия, които нямат задължения към държавата и общините до края на 2019 г.

Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев подкрепа трябва да бъде дадена на изрядните предприятия, които „са били в добра кондиция до края на миналата година, но сега точно поради кризата срещат затруднения да изпълнят задълженията си“.

В рамките на срещата е имало единна позиция в подкрепа на предложения за подпомагане на предприятията на хората с увреждания.

Съгласие е постигнато и по идеята на АИКБ за разширяване обхвата на ваучерите за храна, така че те са ползват не само в магазините, но и в ресторанти.

В рамките на днешното онлайн заседание са обсъдени общо 65 мерки, а по думите на президента на КНСБ Пламен Димитров по около една трета от тях е постигнато съгласие.

Работодателите са подкрепили искането на синдикатите за увеличение на минималното обезщетение за безработица до 60% от минималната работна заплата, но това да важи само до края на годината и да е извънредна мярка, допълва Димитров.

Днешното заседание беше свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Марияна Николова с цел обсъждане на антикризисните мерки на социалните партньори и становищата на ресорните министерства по тях.

Обобщените предложения от днес ще бъдат изпратени на компетентните министерства, които да изразят позицията си по тях.

На следващо заседание ще бъдат разгледани и останалите две точки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още