IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овощарите ще получат 3,6 млн. лева за съхранение на продукция

Новата държавна помощ ще се разпределя до края на 2020 г.

18:29 | 04.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За съхранение на плодове и зеленчуци за 2019 г. овощарите ще получат се 3,6 млн. лева, съобщи Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Новата държавна помощ беше одобрена от Еврокомисията на 1 април 2019 г. Срокът й на действие е до края на 2020 г., като дотогава могат да бъдат разпределени общо 7,2 млн. лева. 

Финансовата подкрепа ще покрие част от разходите за машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция. Помощта покрива до 50% от инвестициите, но не повече от 120 хил. лева, съобщи ДФЗ.

С друго свое решение ДФЗ увеличи подпомагането за контрол на почвени неприятели по картофите от сем. Телени червеи. Така финансовата подкрепа нараства от до 500 лв./ха  до 850 лв./ха. Производителите кандидатстват за помощта от 11 март до 15 май.

Животновъдите, отглеждащи месодайни крави под селекционен контрол, ще получат помощ de minimis с бюджет до 800 хил. лв. На подпомагане за 2018 г. подлежат животни от породите Абердин-ангус, Лимузин, Херефорд, Симентал, Галоуей, Обрак, Шароле. Стопаните ще получат до 80 лв. за животно.

Тютюнопроизводителите ще получат 81 млн. лева за Кампания 2018, реши още ДФЗ. Размерът на подпомагането е с 5% по-малко спрямо предходната кампания.

Фондът разпредели още 3,2 млн. лева по схемата de minimis за тютюнопроизводителите, претърпели финансови щети от предаден и неизплатен тютюн от две фалирали дружества за предходни години. Тази помощ бе обещана преди дни от премиера Бойко Борисов на производителите.

Засегнатите стопани са от Североизточна България и други области, уточни агроминистерството. Щетите са претърпени за изкупен, но неплатен тютюн от страна на „Исперих-БТ“ (заличено) и на „Лийв Табако А. Михайлидис“ (изпаднал в несъстоятелност). 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още