IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова държавна помощ за съхранение на плодове и зеленчуци е одобрена от ЕК

7,2 млн. лева е бюджетът на мярката

15:49 | 29.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Европейската комисия одобри нова държавна помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства. Това съобщи  заместник-министър Вергиния Кръстева на среща с фермери в Русе, информира агроминистерството.

Схемата е разработена по предложение на браншовите организации в сектор „Плодове и зеленчуци“. Ще се покриват част от разходите за машини, оборудване и линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция.

Чрез подпомагането ще се покриват до 50% от разходите за такава техника, но не повече от 120 хил. лева.

Следващата стъпка е бюджетът  и указанията да бъдат одобрени от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), което ще стане в най-скоро време.

Кръстева подчерта, че България иска увеличение на бюджета за обвързана подкрепа и разширяване на секторите, които обхваща в новата Обща селскостопанска политика (ОСП). По думите й обаче важните решения предстоят през септември тази година, след изборите за Европейски парламент.

Междувременно агроминистерството съобщи, че ДФЗ е изплатил над 75 млн. лева по схемите за обвързано с производството подпомагане за плодове и зеленчуци.

Повече от 13 700 земеделски стопани, заявили площи с плодове и зеленчуци, които са попълнили декларация са предоставили документи за реализация на произведената продукция до 31 януари 2019 г., получават подпомагане по схемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още