Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

П. Андронов: Никой не знае какво е новото предложение за влизане в еврозоната

В момента България изпълнява критериите, но решението за влизането във валутния механизъм е политическо, твърди банкерът

П. Андронов: Никой не знае какво е новото предложение за влизане в еврозоната

Снимка: Pixabay

„Никой от нас не знае какво е предложението за еврозоната”, заяви Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България, в ефира на bTV.

Преди дни стана ясно, че страната ни е в очакване на нов план на ЕК за разширяване на еврозоната, който щял да бъде „неустоима оферта”.

„Информацията е изненадваща, всички я научихме от Ройтерс, но обяснението е, че е свързано с преговорите за излизане на Великобритания от ЕС, с консолидацията на страните в съюза”, коментира Андронов.

По думите му това не означава, че от Брюксел ще си затворят очите пред България, ако не покриваме критериите за прием на еврото.

„В момента ние изпълняваме критериите и ако това бъде трайна тенденция, не би трябвало да има някакъв проблем, но решението за влизането във валутния механизъм, или за невлизането, е политическо”, допълни още Андронов.

Председателят на Асоциацията на банките обясни, че не се очаква паричен проблем, ако приемем еврото. В малкото страни, в които е било отчетено поскъпване на живота, това беше в рамките на половин процент, а твърденията, че е било повече, са спекулативни. Дори и в България да се получи подобно поскъпване, то ще бъде здравословно, защото от дълго време живеем в дефлация или съвсем лека инфлация и не очаквам половин процент да се окаже проблем, обясни банкерът. 

Още по темата

На въпрос защо отпада индексът „СОФИБОР”, който определя размера на лихвите по кредитите в страната, Андронов обясни, че това е изискване на Европейския съюз.

"Отпадането му е решение на ЕС. С него се казва, че Европа не иска да се повтори историята от 2012 г. с индекса "ЛИБОР", когато стана ясно, че с индекса, който се изчислява във Великобритания, има манипулации, които водят до ощетяване на американската хазна с милиарди и изкривяване на пазара", поясни той.

Това е причината, поради която английската банкова асоциация загуби правото си да изчислява индекса, подчерта Петър Андронов. 

Припомняме, че през март ръководството на БНБ обяви, че от 1 юли 2018 година централната банка няма да изчислява и публикува справочните индекси „СОФИБИД“ и „СОФИБОР“. Тази дата е съобразена с чл. 57 и 58 от Регламента, с които са приети съответни изменения в Директива 2008/48/ЕС за договорите за потребителски кредити и в Директива 2014/17/ЕС относно договорите за кредити за жилищни недвижими имоти за потребители, като се изисква държавите-членки да съобразят законодателствата си с тези промени в срок до 1 юли 2018 г.

Според Андронов с отпадането на „СОФИБОР” БНБ ще трябва да контролира този, който ще смята индекса след това, като все още се проучват различни възможности за това. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Последната година на нулевите лихви