Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Пандемията е стопила парите от емигрантите с повече от 1 млрд. лв.

Трансферите от Италия, Испания, САЩ, Великобритания и Германия намаляват с близо 90% през второто тримесечие на 2020 г. спрямо година по-рано

Пандемията е стопила парите от емигрантите с повече от 1 млрд. лв.

Снимка: БГНЕС

От началото на 2020 г. до края на август работещите българи зад граница са изпратили на близките и семействата си тук 291,2 млн. евро. Това е с близо 65%, или 545 млн. евро по-малко спрямо първите осем месеца на миналата година, когато преводите са били в размер на 836 млн. евро, показват изчисления на Investor.bg по данни на БНБ. Конкретно през август 2020 г. гастербайтерите са пратили 11,1 млн. евро, спрямо 91,6 млн. евро година по-рано, което е близо 90% спад.

През 2020 г. най-слабият месец е април, когато емигрантите са превели 10,5 млн. евро. Това е прецедент в статистиката от последните 10 години до момента (актуалните данни на БНБ започват от 2010 г.). Причината вероятно е в това, че в края на март пандемията от COVI-19 принуди почти всички държави по света да въведат строги ограничения с цел намаление на разпространението на вируса. Рестрикциите оставиха без работа милиони хора в целия свят и засегнаха предимно сектори, в които работят именно имигранти.

Проблемът изглежда ще се задълбочи и с оглед на втората вълна на болестта, която заплашва основно сезонните работни места, особено в туризма. Това на практика намалява нуждата от работна ръка от по-бедни държави, каквато е България.

От данните на БНБ се вижда още, че намалението е драстично през всички месеци от 2020 година след януари и февруари, когато преводите са на традиционните си нива от около 90-98 млн. евро

Подобна тенденция е тревожна, защото в България крайното потребление е основен двигател на растеж, а парите от емигрантите се вливат именно там, като по-голямата част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми. В последните години много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница.

Още по темата

През последните 10 години парите от сънародниците ни зад граница успяха да се възстановят на предкризисните си нива отпреди 2008 година. Нещо повече -  за периода 2007-2019 г. е налице близо двоен ръст. През 2007 г. постъпленията са били 634,7 млн. евро, а през 2019 г. – над 1,2 млрд. евро.

Както вече многократно сме писали, тази статистика (за паричните потоци от емигрантите) не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ. В статистиката на регулатора не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро. 

Ако се сравняваме с другите нови страни членки на ЕС, зависимостта на България от емигранските трансфери е най-сериозна. По данни на Световната банка за 2018 г. дори Румъния и балтийските страни, с които традиционно се съпоставяме, отчитат по-малка зависимост от емигрантските пари: у нас този дял е 3,8% от БВП, докато румънците изпращат у дома 2,2% от БВП, литовците – 2,6%, естонците – 1,8%. Единствено стойността на емигранските трансфери от латвийците се приближава да тази от българите – 3,7% от БВП. 

Разпределение по държави

Италия е сред страните от ЕС, която бе най-силно засегната от пандемията. В края на второто тримесечие от там в страната си дошли едва 2,2 млн. евро, при 19,9 млн. евро за същия период на 2019 г., което е спад от почти 90%.

В Испания също има огромна българска диаспора. Българите, които работят и живеят там, са изпратили на близките си тук само 4,2 млн. евро в края на второто тримесечие, при 38,4 млн. евро за периода януари-юни 2019 г.

Преводите от Германия също драстично намаляват. От 69,5 млн. лв. за второто тримесечие на миналата година те достигат до едва 7,7 млн. евро в края на юни тази година.

От Великобритания са дошли 3,5 млн. евро, при 28,2 млн. евро година по-рано.

Българите в САЩ са изпратили в родината си 8 млн. евро в края на второто тримесечие, при 63,4 млн. евро година по-рано.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
3
 
9
honaniga до: mrynmryn
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Прав си и за това, че 70 процента са берачи и миячи, а останалите 30 процента са разносвачи и хамали.
За останалият елит можем да съдим по водачите му.
Нали така?
1
 
2
 
8
honaniga до: mrynmryn
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Напротив!
Непотребните се изнесоха и остана елита.
1
 
6
 
7
redcretin до: national power
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Глупи, ако не са тия пари - няма да има Б-стан и една година с ръст, ще изпукате от глад като *** :) Толкова си ***, че баш туй си пожелаваш :)
3
 
4
 
6
mrynmryn до: honaniga
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Оф стига с тия мантри, че навън е само "елита" на нацията, вероятно 70+% са берачи/миячи/сменят памперси на възрастни.
1
 
6
 
5
honaniga до: national power
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Родината си е родина. Тя винаги е майка.
Ти къде поставяш държавата, която ги изгони . За едни се оказа добра, любяща майка, а за други мащеха.
Иначе съм съгласен с теб.
Не е хубаво да си немил-недраг.
По-хубаво си е да се хванеш на мама за полата, нали?

Още от Бюджет и финанси
Банките променят онлайн банкирането и комуникацията с клиентите