IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне засега се проваля строителството на два кораба за армията

Ремонтът на МиГ-овете ще се забави, съобщи министър Красимир Каракачанов

12:51 | 20.12.17 г. 1
<p>
	Корабът &quot;Дръзки&quot; по време на учение на военноморските сили през 2014 г.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Корабът "Дръзки" по време на учение на военноморските сили през 2014 г. Снимка: Архив Ройтерс

С лоши новини за модернизацията на армията започна заседанието на правителството днес. За момента се проваля строителството на двата нови кораба за Военноморските сили, а ремонтът на МиГ-овете ще се забави.

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи пред министрите, че оттегля точката от закритото заседание на Министерския съвет, с която предлага сключване на договор с българската фирма „Делфин“ за изграждане на двата многофункционални патрулни кораба.

Наскоро Министерството на отбраната обяви, че фирмата е удовлетворила поставените изисквания и дори ги е надхвърлила в техническо отношение. Днес обаче министърът информира колегите си, че фирмата се е отказала от поръчката.

"Преговорите продължиха, дори тяхното предложение за променяне на графика за плащане вчера с финансовия министър беше утвърдено, че можем да добавим още 170 млн., за да увеличим сумата, но тази сутрин в 9 часа е депозирано писмо в Министерството на отбраната, че фирмата се оттегля от преговорите и подписване на договора", съобщи Каракачанов.

Инвестиционният проект за придобиването на 2 многофункционални модулни патрулни кораба за ВМС е с прогнозна максимална стойност 820 милиона лева и трябва да се реализира в период от 5 години. Той беше приет с решения на Министерския съвет от 1 април 2016 г. и на 43-ото Народно събрание от 2 юни 2016 г.

Министърът информира още, че разходите за бойната авиация ще бъдат съкратени, защото вчера в КЗК е внесена жалба от украинска фирма, която обжалва процедурата, по която Министерството на отбраната е подготвило преговорите за ремонта и поддръжката на 15-те самолета МиГ-29. Руската компания РСК МиГ е единствената, която бе поканена в процедурата, обявена от МО.

Каракачанов напомни, че според закона, когато има обжалване, изпълнението на процедурата се спира.

"До края на годината тези средства няма да могат да бъдат усвоени, става въпрос за 82 млн. лв. 19 млн. бяха гласувани на миналото заседание, бяхме определили в днешния дневен ред още 22 млн., те отпадат, така че сумата, която може да бъде изразходена, е 50 млн. лв., които ще пусна за съгласуване на подпис", каза военният министър.

Защо вчера толкова време работихме с адмирали, генерали и всичко беше готово, попита премиерът Бойко Борисов, на което Каракачанов отговори, че правителството е било длъжно да направи всичко възможно за реализирането на проектите.

Междувременно от Министерството на отбраната изпратиха уточнение по казуса с корабите.

„Като основен мотив за оттегляне „Делфин“ сочи реално намалената с 20% стойност на проекта за инвестиционен разход заради въведения от 1 януари 2017 г. ДДС върху всички военни сделки. Още тогава беше известно, че в резултат на това решение на Народното събрание сумата от 820 млн. лв. реално се намалява със 164 млн. лв. Именно това решение беше и основната причина няколко чуждестранни компании, заявили интерес към проекта, да се оттеглят и да не участват в процедурата“, информира министерството.

Четете още в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 6 години
Да ги поръчат на руснаците :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още