Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

S&P Global Ratings: Паричните условия в България продължават да се подобряват

Рейтинговата агенция очаква силен ръст на БВП в периода 2018-2021 г., дължащ се на силното частно потребление и ускоряването на инвестициите

S&P Global Ratings: Паричните условия в България продължават да се подобряват

Снимка: Ройтерс

Паричните условия в България продължават да се подобряват, показват данни на S&P Global Ratings, която потвърди дългосрочния и краткосрочния си рейтинг на страната в чуждестранна и места валута - 'BBB-/A-3'. 

Още по темата

Перспективата пред рейтинга също се потвърждава и остава положителна, съобщават от Министерството на финансите.

В обобщения коментар на S&P Global Ratings се казва, че паричните условия в България продължават да се подобряват, нарастването на кредитите подкрепя растежа и страната постига напредък по присъединяването си към валутния механизъм ERM II.

Рейтинговата агенция очаква силен ръст на БВП в периода 2018-2021 г., дължащ се на силното частно потребление и ускоряването на инвестициите. Продължаващото усвояване на средствата от фондовете на Европейския съюз (ЕС) и затягането на условията на пазара на труда ще подкрепят производителността през годините.

Положителната перспектива отразява значителната вероятност България да се присъедини към ERM II. От Агенцията вярват, че този стремеж към членство в еврозоната ще подкрепи и продължаващите усилия на страната да се справи с оставащите институционални пречки и структурни проблеми.

S&P Global Ratings биха повишили кредитния рейтинг, ако българският лев влезе в ERM II, което ще подкрепи по-нататък доверието и ефективността на паричната политика.

Допълнителен напредък в институционалните и структурните реформи, например по отношение на съдебната система, също би допринесъл за подобряванена кредитоспособността на страната.

Рейтинговата агенция може да преразгледа перспективата пред рейтинга до стабилна, ако подобренията в балансите на банките се обърнат надолу или ако се появи натиск върху платежния баланс, например поради възобновяване на дисбаланси или външен шок върху България, която има отворен тип икономика.

Перспективата също така би се преразгледала до стабилна, ако пътят на България към приемането на еврото се удължи прекомерно във времето.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
1 млрд. лв. ще са европейските средства за училища и детски градини до 2020 г.