Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Валдис Домбровскис: Реалистично е България да въведе еврото през 2024 г.

Онези държави, които предадат плановете си за възстановяване до края на април, могат да получат първите траншове през юли, каза заместник-председателят на ЕК

Валдис Домбровскис: Реалистично е България да въведе еврото през 2024 г.

Снимка: Bloomberg

Въвеждането на еврото в България е напълно реалистично през 2024 г., но страната ни трябва да има стабилни финанси и да е изпълнила всички поети ангажименти. Това коментира пред БНР заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис. На въпроса дали, ако политическата нестабилност в България продължи, това може да забави въвеждането на еврото у нас, той посочи, че в крайна сметка е важно да са спазени критериите от Маастрихт. Ако това е факт, няма пречки пред влизането на България в еврозоната, уточни Домбровскис.

„Още веднъж ще подчертая, че България направи много голяма стъпка с присъединяването си към ERM II. Работихме много усърдно с българските власти, говоря най-вече с правителството и с централната банка, за да постигнем влизането на страната във валутния механизъм, който предхожда еврозоната. Разбира се, има набор от подготвителни дейности, които трябва да бъдат извършени, за да бъде страната наистина готова да въведе еврото. В момента тези дейности са в ход“, каза заместник-председателят на ЕК. 

Още по темата

Той добави, че процесът по присъединяването вече е започнат, ако критериите от Маастрихт и допълнителните ангажименти, свързани с подготовката бъдат спазени, то 2024 г. е реалистична цел.

На въпрос дали ще се мисли за промяна в критериите заради кризата, породена от пандемията, и сценарият някои страни да не отговорят на дълговия критерий, Домбровскис обясни, че Европейската комисия е започнала работа по него още преди кризата. „Сега временно сме я оставили на страни, но когато кризата премине, ще се върнем към темата. Идеята е да опростим рамката, защото с годините се усложни прекалено много. Ще бъдат премахнати някои пропуски. Също така ще се пребалансират някои елементи, за да се осигури антицикличността на рамката. Много е важно тя да е подходяща и за добри, и за лоши икономически времена“, каза заместник-председателят на ЕК и подчерта, че няма нищо по-важно, особено за много задлъжнелите държави, от това да се върнат към устойчивите финанси.

Валдис Домбровскис обърна внимание, че България все още има работа по плана за възстановяване, преди да го представи в Брюксел.

Докато най-големите икономики в света ускоряват растежа си, в Европа икономиката все още буксува. Редица големи държави са изправени пред дългова криза, а и все още държавите членки не могат да разчитат на парите по Плана за възстановяване и устойчивост. Въпреки това заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по въпросите на търговията Валдис Домбровскис е оптимист, че Европа е на прав път.

В интервюто за „Хоризонт“ еврокомисарят подчерта, че Европейската комисия работи в тясно сътрудничество с българските власти за подготовката на националния документ. „България може да получи по плана много сериозно финансиране. Говорим за 10,4 милиарда евро. От тази сума грантове са 6,3 млрд. евро. Ние обаче трябва да сме сигурни, че тези средства ще бъдат инвестирани по начин, по който ще осигурят устойчиво и дълготрайно икономическо възстановяване“, каза той.

По думите му със сигурност има още работа по документа, особено в частта за постигане на зелените цели. На въпрос дали ще бъде фатално, ако не успеем да предадем плана за възстановяване до края на април в Европейската комисия, той отговори, че това е индикативен краен срок и не е стриктно фиксиран, освен това има и други страни членки, които няма да могат да го спазят.

България няма да изпусне нищо, ако не успее да предаде документа до края на април. Истина е обаче, че колкото по-бързо една държава предаде плана си, толкова по-бързо ние ще го одобрим и парите ще потекат към икономиката", уточни Домбровскис.

Според него онези държави, които предадат плановете си до края на април, могат да получат първите траншове през юли. „Говорим за 13%, които могат да бъдат получени авансово. Комисията има ангажимент за около два месеца да вземе решение, след това Съветът има месец за одобрение. Така стигаме до юли. Останалите държави, които предадат по-късно плановете си, реалистично могат да получат първите средства през есента“, обясни еврокомисарят.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

3
 
6
 
5
Dr. Vatnikov до: male4ko
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Евтинки опорчици са ти спуснали, нови троле.Това, че сме щели да плащаме кредитите на Гърция,минава само пред бабишкерите, насядали пред блока. И даже не пред всички.Ее, и при такива, като тебе, де.
4
 
3
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Да не си купим фабрика на 9 септември с това евро.. За кой ли път.. Значи поляци, унгарци, чехи не бързат, изчакват, а ние барабар петко сме се забързали.. И закъде бързаме, да плащаме дълговете на Италия и Гърция ли?
4
 
6
 
3
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Не говори абсолютни ***.тии бе, прокремълски абориген! Това е ЕС, не феодалната територия с външните тоалетни и постоянно наливащо се с алкохол население.Защо на всички руски политици децата им живеят на запад?! Защо?Сигурно щото е гадно, нали?!
5
 
5
 
2
дядя Вова до: korn
преди 3 месеца
А дълговете?Не искам апартамент за 100 бона с тежести за 150.И мигранти и геееюви за гарнитура.И янки за началник.И висчко това неотвратимо.За последното се иска високо IQ да се разбере.
6
 
4
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Въвеждането на еврото трябваше да е основна цел. Говорим за милиарди които ще бъдат налети в българската икономика и повишаване на стандарта на българина.

Още от Бюджет и финанси
Георги Вулджев: Актуализацията на бюджета е доста консенсусна