IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ананиев: Членството ни в Банковия съюз и ERM II повиши инвеститорското доверие

Въведохме редица облекчения и мерки и беше заделен ресурс в размер на 3% от БВП в подкрепа на бизнеса и гражданите, отчете финансовият министър

18:58 | 08.02.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Присъединяването на България към Банковия съюз и валутно-курсовия механизъм ERM II повиши допълнително доверието на инвеститорите към страната. То е резултат от успешното изпълнение на предварително поетите и спазването на последващите ангажименти за задълбочаване на интеграцията ни с ЕС и даде силен тласък за сериозната трансформация на икономиката ни, затвърди устойчивостта и жизнеността на банковата ни система и небанковите финансови институции. Това заяви министърът на финансите Кирил Ананиев при представянето на доклада на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) относно инвестициите и инвестиционното финансиране в България, което се проведе онлайн.

Форумът беше предшестван от годишната пресконференция на банката, на която вицепрезидентът Лиляна Павлова представи резултатите от дейността на ЕИБ в България, както и стратегическата ѝ перспектива през следващата година. 

„Изминалата година беше белязана от две ключови за страната ни събития с противоположно влияние върху бизнес средата и условията за инвестиции у нас – присъединяването ни към банковия съюз и към Валутния механизъм и пандемията от COVID-19“, каза Ананиев.

По думите му пандемията поднесе предизвикателства на всички държави по света и оказа огромно влияние върху българската, европейската и световната икономика. „В България бяха въведени редица финансови и бюджетни облекчения и мерки и беше заделен ресурс в размер на около 3% от БВП в подкрепа на заетостта, бизнеса, гражданите, инвестициите и за ограничаване на последствията от кризата“, посочи той.

Финансовият министър допълни, че като следващ етап от подкрепата за бизнеса правителството насочва усилията си върху възстановяването на икономиката с цел ускорено връщане към нивата на развитие от 2019 г.

„Инвестициите имат ключова роля за това и идентифицирането на пречките пред тях е основна стъпка за планиране и предприемане на ефективни целенасочени политики в тази насока“, обясни Кирил Ананиев.

Той припомни, че в подкрепа на заетостта по мярката 60/40 бяха заделени средства в размер на 1 млрд. лв., а  чрез капитализацията на ББР бяха осигурени 700 млн. лв. в подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемията. 

"Удължихме срока за плащане на данък върху печалбата от 2019 г., беше обявен частен мораториум върху изплащането на задълженията към банките, в съответствие с указанията на Европейския банков орган и въведохме намалена данъчна ставка за определени категории стоки и услуги, в това число за ресторантьорския бизнес“ отбеляза финансовият министър. Той допълни и че бяха одобрени отделни схеми за подкрепа на най-засегнатите отрасли, с фокус върху туризма и транспорта.

„Всички тези мерки имаха основна цел да се предотвратят масови фалити, водещи до рязко покачване на безработицата и срив на инвестициите. Поддържането на фискална и финансова дисциплина през предходните десетилетия даде пространство на правителството да реагира гъвкаво на сериозните предизвикателства, свързани с пандемията“, каза още Кирил Ананиев.

Той акцентира също, че вече е факт одобрението от Съвета и Европейския парламент на Регламента за инструмента за възстановяване и устойчивост. С него на България се предоставя допълнителен ресурс под формата на близо 8 млрд. лв. грантове в подкрепа на икономиката и нейната успешна зелена и дигитална трансформация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
И отровната триглава ламя :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Frosty
преди 3 години
Ананиев: Членството ни в Банковия съюз и ERM II повиши инвеститорското довериеАйде, бе! Инвеститорито отдавна нямат доверие на Боко Тukвата и на геpбaвume uдuomu.https://i.postimg.cc/zf2nvCyg/tikvata-2.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още