IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВОЛЯ и НФСБ също се включиха в наддаването за ДДС*

От партията на Веселин Марешки предлагат косвеният налог за фитенс залите да бъде 9%

15:53 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ВОЛЯ се оказа поредната политическа партия, която предложи диференцирани ставки по ДДС. И ако допреди 2 седмици темата беше табу, то вече обхватът на предложеният значително се разраства.

От партията на Веселин Марешки са внесли предложение в парламента, с което настояват ДДС за книги, учебници и учебни помагала в хартиено издание да бъде намалено от 20% на 9% и същата ставка да важи и за спортни зали, фитнес центрове, всички места, свързани с физически упражнения и спорт. Според ВОЛЯ така ще се стигне до намаление на цените и повече хора ще могат да си купуват книги. Относно предложението за по-нисък косвен налог за фитнес залите, от партията се аргументират, че след хотелите, този тип бизнес е бил най-засегнат от кризата, породена от разпространението на коронавируса.

Началото на сагата с намаляване на ДДС за определени сектори поставиха „Обединени патриоти“ в началото на май, когато внесоха в парламента предложение за 9% ДДС за заведенията за хранене. Тогава от ГЕРБ коментираха, че подобна радикална промяна не е актуална към сегашната ситуация. Седмица по-късно обаче премиерът изненадващо обяви, че се е разбрал с Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. После предложението претърпя няколко промени, но общата идея за диференцирана ставка се запази.  

Преди няколко дни към радетелите на различни ставки за косвения налог се включиха и от ДПС като внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за ДДС, според който ставката за детски храни, предназначени за деца до 3 години и детски фармацевтични продукти, включително памперси, да бъде 9%. С текста се предлага и 9% ДДС за настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.

Днес народните представители от НФСБ подписаха законопроекта, с който се предлага 9% ДДС за ресторанти и книги от 1 юли. Той беше внесен в деловодството на Народното събрание малко по-рано днес от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. „Подписахме обаче „с особено мнение“ законопроекта заради частта му с ваучерите. Считаме, че предложението е изцяло изопачено, защото идеята за въвеждането на ваучерите е да се подпомогне туризма, а не държавните бази. Затова от НФСБ внесохме днес отделен законопроект. В него предлагаме да се разшири кръга на лицата, имащи право на туристически талони (ваучери): освен медицинските специалисти и полицейските служители на първа линия, право да имат и служителите на кръвните центрове, на регионалните здравно-осигурителни каси, командированите в РЗИ по места и здравните медиатори. Предвижда се и възможността от ваучерите да се възползват не само държавните туристически бази, но и всички хотели. Също така – предлагаме да бъде намалена ставката от 20 на 9 % и за туроператорски услуги“, се казва в съобщение от НФСБ, изпратено до медиите.

Не е тайна, че финансовият министър Владислав Горанов е против въвеждането на дидеренцирани ставки. Към момента нито една политическа сила, която предлага мярката, не е предоставила конкретни разчети от колко приходи би се лишила хазната при намаляване на ставките и как ще бъде компенсирана поредната дупка. 

Приходите от ДДС се считат за „гръбнака“ на хазната, а много експерти вече коментираха, че сегашният момент изобщо не е подходящ за намаление на ставките. За тази година от Министерство на финансите очакват да съберат 10,640 млрд. лв. от косвения налог, без в сметките да е включена промяна на ставката.

Всякакви радикални промени в данъчната система (а промяна на ставките по най-важния налог, от който силно зависят приходите на държавата, е такава) преди приемането на България в ERM II и еврозоната обричат на риск фискалната система. Тази теза защитиха още преди година от Българска стопанска камара (БСК). Още преди година бизнесът обяви също, че би подкрепил общо намаляване на ставките, но това може да стане едва след влизането на България в валутния съюз.

Като цяло липсват категорични икономически доводи, които да доказват твърдо, че е добре или зле да бъдат използвани диференцирани ставки по ДДС, особено по време на криза. Подобна стъпка се приветства от бизнеса, но това невинаги води до повишено потребление или намаление на цените. По-скоро ефектът се изразява в изкуствено наливане на печалба в даден отрасъл за сметка на друг, по-печеливш, и който не се нуждае от „стимул“.

*Обновена към 16.05 с позицията на НФСБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още