IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса иска нови 117 млн. лева от бюджета

Парите за лекарства и за болниците не достигат, съобщи Кирил Ананиев

12:51 | 04.09.14 г. 1
Здравната каса иска нови 117 млн. лева от бюджета

Втора актуализация на бюджета си със 117 млн. лева е поискала Здравната каса, потвърди заместник-финансовият министър Кирил Ананиев, който е и председател на Надзорния съвет на Касата. Той съобщи това в рамките на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Става въпрос за парите за лекарства за домашно лечение и за болнична помощ, които не достигат за месеците след октомври, уточни той.

Предложението ще бъде обсъдено в понеделник от Надзорния съвет на НЗОК.

Кирил Ананиев посочи, че е помолил експертите в НЗОК за нови разчети, които да покажат по-прецизно каква може да бъде актуализацията и напомни, че в последните години разходите за лекарства са се удвоили и категорично става въпрос за неефективно разходване на публичния ресурс.

Синдикатите декларираха, че биха подкрепили втора актуализация на бюджета на Здравната каса, заради трагичното положение в системата.

Работодателите пък, в лицето на БТПП, заявиха, че няма да подкрепят още наливане на пари в нереформирана система и повториха позицията си за пари срещу реформи.

Припомняме, че бюджетът на Касата вече беше актуализиран в последните дни на кабинета „Орешарски“ с 225 млн. лева.

Първоначалните разчети на Касата обаче бяха за недостиг от 328 млн. лева.

По разчети на Лекарския съюз, които бяха представени преди актуализацията, недостигът към края на годината ще е от 500 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Риба се лови в мътна вода. Граби народе, докато още може. Да наливаме пари в кацата без дъно, та дано се понапълни. За кацата не знам, ама джобовете на една шепа хора бая ще се понатъпчат. За болните, ами те са в ръцете на Господ. Що да търсим здравната система в Бантустан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още