IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Тодоров: Избори през март ще бъдат катастрофа за партийната система

Партийното его на лидерите е в състояние да провали дори и най-добрите възможности за преговори, твърди експертът

20:07 | 15.11.21 г.
А. Тодоров: Избори през март ще бъдат катастрофа за партийната система

Избори през март следващата година ще бъдат истинска катастрофа за партийната система в България. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Антоний Тодоров, политолог в Нов български университет.

Той добави, че седмицата преди втория тур за президентски избори е решаваща. „Имаме втори тур на президентските избори и част от партиите ще бъдат въвлечени в кампанията, но това не би трябвало да им пречи да започнат преговори за правителство“, уточни гостът.

„Печалният опит от последните избори показва, че партийното его на лидерите е в състояние да провали дори и най-добрите възможности за преговори", каза още Тодоров. 

Според него отлив на гласове се забелязва не само при новите партии, но при ГЕРБ и БСП.

„ГЕРБ е най-централизираната в България. Партията също има сравнително кратка история и е силно зависима от своя лидер. Видяхме как от почти 1 милион гласа в навечерието на изборите през тази година, те изведнъж се оказаха около 600 хил., като вероятно са толкова и сега. ГЕРБ изгуби значително количество от своите избиратели. Част от тях са отишли към „Продължаваме промяната", а други вероятно не се отишли да гласуват“, обясни експертът.

„Монополът на ГЕРБ е силно разклатен – това може да е началото на неговото разрушаване", добави Тодоров.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още