IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да се превърне във входен пункт за японски инвеститори в Европа

Идеята на Япония е, че не може да има икономически инвестиции без политическа сигурност, казва Любомир Топалов

21:13 | 30.08.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето европейски автомобилни концерни, които не са в своите страни, са в Полша, Словакия, Унгария, но не и в България. У нас има свободна ниша и е напълно възможно японските инвеститори да търсят място, от което да стъпят в Европа чрез България. Това каза проф. Любомир Топалов, предавател в Университета Мейджи, Токио, Япония, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Топалов коментира интересите на Китай и Япония на Балканите и причините именно в региона те да се сблъскват.

„Това, което и двете страни бързат да направят, е да се възползват от факта, че нито Албания, нито Сърбия имат в краткосрочен план възможност да се присъединят към Европейския съюз“.

Идеята на Япония е, че не може да има икономически инвестиции, без да има политическа сигурност, подчерта гостът.

„Инициативата за сътрудничество в Западните Балкани е опит за установяване на политическа сигурност чрез взаимозависимост между икономически и политически процеси“.

Топалов се спря и на процесите на Корейския полуостров. Според него обединение между Северна и Южна Корея почти неизбежно ще премине през гражданска война.

„Гражданска война в самата Северна Корея ще се случи, за да може по някакъв начин сили, които са лоялни на Америка, Китай, Русия или Южна Корея да установят контрол върху ядрените оръжия на страната“.

Ако има държава, която в най-голяма степен има интерес да се постигне стабилност в региона, това е Южна Корея, посочи още той.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
единственото коет мое да се случи Тъппунгери преписвачи от Бльомбурга е да си триете коментари у форумот и да си получавате жълтите стинки от Бльомбургови и толкоз, а джапанките ше ги фанете за японския саламм те с глуппаци и преписвачи не се занимаат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Biso
преди 4 години
Взе ми думите от устата. :)Само една малка корекция: Не сме били швейцарците на Блканите. Обещаваха ни, че за 5 години ще станем Швейцария на Балканите. Това беше една от първите мантри в зората на "демокрацията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
bonboniera29
преди 4 години
Първо , през 90-те бяхме мост на Европа към Русия;Второ, бяхме швейцарците на Балканите;Трето и четвърто....Няма да стане и Япония да влезе тук с големи инвестиции, щото всички знаят че сме калпави! И ние също си го знаем и затова напускаме...Жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още