IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчната хармонизация ще обезсмисли офшорните зони, смята експерт

Компаниите трябва да съобразяват избора на данъчни юрисдикции с реалните си операции, коментира Валентин Савов

13:06 | 11.05.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Валентин Савов.<em> Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Валентин Савов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Офшорните зони и тяхното значение ще намаляват все повече и повече благодарение на обмена на информация между държавите. Данъчната администрация ще получава данни за офшорната зона и сметките на дадена компания в нея, което ще обезмисли нейното съществуване.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria адвокат Валентин Савов, председател на Международната данъчна асоциация (IFA) за България.

Според него са предприети мерки, с които ще се постигне прозрачност и по-справедливо, ефективно облагане, което означава приходите да се облагат там, където се извършва реалната дейност.

Савов напомни, че се върви към данъчна хармонизация за противопоставяне на някои по-агресивни данъчни практики с цел да се намали данъчната тежест на дадени групи, най-често от мултинационални компании, които оперират в повече от една юрисдикция.

По думите му така се създават структури, сключват се сделки между свързани лица и по този начин изкуствено се изкривява данъчната тежест.

„Това агресивно данъчно планиране засяга не само бюджета на всяка държава, но нарушава и конкуренцията“, категоричен е адвокатът.

“Проектите на ЕС и на други институции целят главно обмен на информация. Тенденцията в световен мащаб е да се върви към хармонизация на данъчните системи и ЕС също върви в тази посока. Трябва да се има предвид, че данъчното облагане винаги е било приоритет и част от суверенитета на всяка една държава и хармонизирането, особено в преките данъци, е изключително трудно. Има над 3 хил. двустранни данъчни спогодби между държавите по света и мерките за хармонизиране на данъчното законодателство биха засегнали всички тези спогодби", коментира Савов.

Той посочи, че тенденцията е към хармонизиране, а „светът става по-малък и компаниите трябва да съобразяват избора на юрисдикции с реалните си операции".

"IFA цели да създаде една платформа, на която и доктрина, и практика държавите могат да си помагат и развиват", убеден е председателят на Международна данъчна асоциация за България.

Българският клон на представителството на IFA е акредитиран през 2014 г. на конгреса на международната организация в Мумбай.

“Имаме над 60 члена корпоративни и физически лица – специалисти, адвокати, счетоводители, одитори, преподаватели от университети”, информира Савов.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
ABBA
преди 6 години
***** да се чете ТЪЪЪЪЪП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
"Данъчната хармонизация ще обезсмисли офшорните зони, смята експерт "1. Тоя или изпълнява поредната задача по дебилизирането на тълпата.2. Тоя е много ***.3. Тоя е наивен.4. Всичко по-горе накуп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още