IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Затварянето на въглищните централи в България ще лиши хиляди хора от работа

ТЕЦ „Марица-изток 1“ разработва технология за съхранение на енергия с капацитет от 10 мегавата, сподели икономистът Красен Станчев

16:59 | 20.05.19 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ще бъдат освободени около 8 хил. работни места от въгледобивната промишленост плюс още 40 хил. служители от свързани с индустрията сфери, когато въглищните централи в България бъдат закрити, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Любен Тотев от Българска минно-геоложка камара (БМГК). 

Според него проблемът с въглищните централи е особено актуален в страните от Западните Балкани и най-вече в Полша, където енергетиката е силно зависима от изкопаемите горива.

Тотев коментира и сигурността при добива на въглища за българската енергетика до 2050 г., подчертавайки, че за момента годишно са осигурени по над 30 млн. тона въглища до средата на века, които ще бъдат използвани при производството на електроенергия.

По неговите думи България е притисната да ограничи количеството емисии на въглероден диоксид, което оказва влияние върху цената на електроенергията.

„Подкрепяме удължаването на срока за ползване на въглищата при производството на електроенергия“, сподели още Тотев, говорейки от името на БМГК.

Според него около 5% от брутния вътрешен продукт на страната се дължи на дейността на миннодобивната промишленост.

В същото време в интервю по телефона икономистът Красен Станчев посочи, че нисковъглеродният преход не е само въпрос на национално ниво, но и на международно.

„Необходимо е да бъде намерена алтернатива на въглищните централи в страната“, заяви Станчев.

Той сподели, че ТЕЦ „Марица-изток 1“, която е притежавана от AES България, разработва складове за съхранение на електроенергия, които всъщност представляват големи батерии с капацитет от 10 мегавата.

Според доклад на БАН, който според Станчев трябва да е известен и на енергийния министър Теменужка Петкова, около две трети от сегашните въглищни мощности могат да функционират до 2035 г. Останалата една трета ще трябва да бъде изведена от експлоатация.

Целия разговор може да видите във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 4 години
С кюмюра раздялата ще е и трудна и дълга . Но пък до сега доста кюмюрни централи отидоха в небитието , даже една стана собственост в последствие на виден хидролог . Тъй че - нема невъзможни неща , още повече ако е получен правилният шут в гъзa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 4 години
е то пък една хубава, бяла и чиста работа!По-добре преквалифицирани отколкото мъртви 40 000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Мани, мани - днеска с блумбъргови сте си обявили социалистическо съревнование по писане на бисери... Те ги немат числата за нищо, ти разпори енергетиката... Легам си приятно замаян...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
ха ха ... едно пепси мъча :))) ... и чакам , та се разписах , пък се бъгна нещо и стана спам да не ти казвам ... за там се иска образование , а аз с моя седми клас за къде освен за форума ... затри се нещо :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 4 години
А бре зельо, ти днеска си в интелектуална еръпция - да не си употребил нещо? Толкова глупости накуп даже и ти не беше писал отдавна... Тая лекция по балансиране на енергийната система къде ти я четоха? Ти вече си готов за енергиен експерт в Блумбърг ТВ... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
ахаааа , стана . та , това важи не само за БГ , важи за целият развит свят , дето сме свикнали толкова много с постоянното наличие на ток в контакта , че липсата му смятаме за липса на цивилизация :))) . има мощности покриващи това първично регулиране на честотата , но ще се налагат постепенно в рамките на десетилетие две , дотогава само ще си говорим за закриване на въглищни централи ... да , старите и нефефективни ще ги закриват , но такива като АЕС Гълъбово - не ... това е реалността .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
бре , нещо се бъгва :--------------ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово е не само най-чистата, най-безопасната и най-надеждната централа, която използва нови технологии и ноу-хау в страната. Нейните технически параметри й позволяват да бъде една от най-ефективните за целите на балансиране на мрежата от страна на Енергийния системен оператор. Основните предимства, които предлага са бърза балансираща услуга 6 MW/минута стъпка на натоварване на блок, по-голям капацитет на блоковете за осигуряване на вторичен контрол, 180 343MW брутен диапазон на блок. Централата покрива диапазон на натоварване от 15 MW на блок за 30 секунди, като поддържа постигнатото натоварване в продължение на 30 минути в първичен контрол. Само за сравнение, останалите централи, участващи в първичен контрол на системата могат да поддържат диапазон от 10 MW.--------------------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
бре нещо май дълго се получи :----------------------------------Нейните технически параметри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
уффф ... ако беше толкова лесно да се затвори един базов тец . проблема е на друго ниво , не на ниво работници или въглеродни емисии . тука изключвам типично нашенската дивортия да се поддържа отрицателен паричен поток , който да го покрива после бюджета ... ще пробвам накратко да го обясня . в електрическата мрежа колкото е товара толкова трябва и да е генерацията на мощност , или ако имаш 100 крушки по 100 вата трябва да подаваш точно мощност 10кВт , ако подаваш по-малко ще гаснат или мигат , ако подаваш повече ще изгорят :)))сега си представи че иванчо си тръгва от работа и гаси 5 крушки , консумацията пада и в рамките на секунда трябва да падне и генерацията , защото ще изгорят останалите 95 от по-силният ток :))) , демек трябва да се намали подаваната мощност . връща се иванчо в къщи и включва печка 2кВт , в рамките на секунда мощността трябва да се увеличи , защото ще изгасне всичко и мрежата ще се разпадне , автоматични защити от токов удар ще сработят и ще изключат всичко :)))тук е работата на ЕСО , регулира в рамките на секунда целият товар на държавата . ядрените централи и водните централи имат сравнително постоянна мощност и не могат да покриват пиково търсене . тук е мястото на въглищните централи , те обикновенно са тези които поемат пиковите захранвания . и ще цитирам следния пасаж за АЕС Гълъбово :----------------------------------------Нейните технически параметри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
to66e
преди 4 години
А като плащаме по половин милиард на година за въглеродни емисии по-евтино ли ще ни излезе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още