Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Жанет Найденова: Има основания за устойчив и двуцифрен ръст на онлайн продажбите

Наблюдават се сегменти, които тепърва започват да се развиват и където се очаква ръстът да е по-голям от средния, коментира експертът

гледано: 2525   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Имаме всички основания да вярваме, че следващите години ръстът на пазара на онлайн търговия ще бъде устойчив и ще бъде двуцифрен в параметри 25-30%, заяви Жанет Найденов, председател на Българска Е-комерс Асоциация в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

Найденова е оптимист за този пазар и припомни, че през последните пет години бяхме свидетели на развитие на пазара на онлайн продажби с годишни ръстове между 25 и 33%.

„През 2016 г. по данни на E-commerce Foundation ръстът на пазара на електронната търговия спрямо 2015 г. е 27%, а прогнозите за 2017 са този обем да достигне 510 млн. евро. През 2016 г. пазарът се оценяваше на 420 млн. евро." 

Още по темата

„Има всички предпоставки за този ръст на пазара. От една страна, в България имаме над 60% интернет проникване. Около 30% от онлайн потребителите вече са си купували стоки и услуги онлайн, имат изградени навици, има изградена инфраструктура, има множество електронни магазини, така че базата е налице“, каза още Найденова.

Като отделни сегменти лидери в онлайн продажбите тя посочи самолетните билети и хотелските резервации. Но има и сегменти, които тепърва започват да се развиват и при които можем да очакваме по-голям ръст от средния. Това са например продуктите в категории дом, градина, здраве, спортни стоки. „При услугите очакваме туристическите пакети, застраховките и билети за различни събития да се развиват с по-голям ръст от средния“, допълни Найденова.

Целия разговор вижте във видето.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Радина Колева

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Парите не са всичко във Висшата лига