IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Насочва ли се светът към крах на либералния ред?

И в България, и в Румъния обществата са болни, твърди политологът Калоян Методиев

17:42 | 19.08.18 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Светът върви към крах на либералния ред такъв, какъвто го познаваме“. Това мнение изказа политологът Калоян Методиев в предаването “Клуб Investor” на Bloomberg TV Bulgaria.

„Очевидно вървим към крах на либералния ред, какъвто го познаваме. Това означава и нелиберални демокрации. Виждате, че Турция не е старата Турция, в Европа се промени дневният ред – мигрантите отключиха много нови теми”.

Между САЩ и Турция има война, която продължава вече трета година. Напоследък ескалира с все по-конкретни мерки, добави гостът.

“Имаме два типажа, които са сходни – Тръмп и Ердоган. И двамата се отличават с някои общи характеристики, като висока степен на конфликтност. Бих ги оприличил на „слонове в стъкларски магазин“. Единият успя да се изпокара с всичките си съюзници и съседи горе-долу, Ердоган направи абсолютно същото с Холандия, Гърция, ЕС като цяло, Израел. Отношенията стигнаха до точката да се налагат още санкции, арести на хора”.

Събеседникът направи паралел между България и северната ни съседка Румъния, където имаше протести на граждани против корупцията в държавата им.

“Ние сме болни общества – България не е по-различна от Румъния, просто е доста по-назад в момента. Без радикални, шокови мерки не можем да догоним това, което се случи в Източна Европа като институционални и политически показатели”. “Радикални мерки означава, че трябва да се разпуснат цели структури, да се вкарат определени хора в затвора. Иначе ще стане много голяма дупката между Западна Европа и нас, и дори и с държавите от Източна Европа”.

По думите му протестите в Румъния не са подклаждани от трети страни: „Как ще изкараш 60 хиляди души на централния площад и ще идват от цяла Европа, ако няма социално недоволство и нещо не ги е подбудило?! И то говорим за август. Обикновено майданите се правят средата на зимата, когато социалното недоволство има връх”, поясни още той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 5 години
либерален ред не е имало, зада има и крах ... безсмислена статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Ти също си прекалил е "белото" точно като Методиев. Бръщолевиш несвързани безсмислици, които нямат нищо общо с революцията от 60-те. Всъщност почти всички българи са били по-богати през 50-те отколкото са сега. Парите днес са по-мизерни от тези преди половин век, днес работиш за по-малко отколкото средния българин е печелел дори през 19-ти век. През 50-те един единствен работещ мъж с основно образование е бил в състояние да издържа жена, която не работи, 4-5 деца, да ги храни образова и да им осигури покрив над главата БЕЗ ЗАЕМИ. А днес същото и двама родители вишисти не могат да го постигнат в много случаи дори само за 1 дете - следователно днес парите са много по-мизерни отколкото тогава. Няма нито 1 постижение на 60-те, което си заслужава да се запази, всичките тези безумия трябва да бъдат изтрити от лицето на планетата. Аз не съм съгласен, с това, че всички хора се раждат равни и трябва да имат еднакви права без значение от тяхния етнос. България е собственост на българите, а не на човечеството. Няма значение дали някои хора умират и няма къде да отидат, ние българите не ги искаме тук сред нас. Никой няма право да живее на територията на България ако не го искаме без значение дали е дете, дали е бременен или да има нужда от убежище. Не мога да повярвам в какво се е превърнала София от 2015 насам, свърталище на големи рояци от африка и арабия, десетки хиляди нелегални, навсякъде са плъзнали по кафенета, молове и автобуси... Как допуснахме това и къде е полицията и армията??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 8
new_investor
преди 5 години
Така наречения от теб кошмар е спести на света голям глобален конфликт вече близо 80 години. Същия тоя кошмар е направил живота на обикновения човек в световен мащаб най-добрия в историята на човечеството. Тия граждански права дето искаш да затриеш с лека ръка ти гарантират правото на работа без експлоатация, отпуска, глас за избиране на правителството, защита в съда срещу различни своеволия. Защото преди тях такива като тебе са мачкали по 16 часа, 7 дни в седмицата в разни мини и подобни мизерии докато пукнат, за мизерни пари. Тотално съм против тия простотии от последните няколко години за трети, пети и т.н. полове и почти насилственото им прилагане, но гражданските права са много повече от това. Защото преди това, дори в любимата ви Русия обикновения човек е бил крепостен селянин, което е докарало и революцията там. Така че - внимавай какво си пожелалаваш, че може и да се сбъдне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
Коментарът е изтрит поради противоречие с правилата на форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 4
Стефчо
преди 5 години
с.оросо.ид и *** се цензурира в това сайтче. Ашколсун тимаджийчета, машалла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
Стефчо
преди 5 години
щом *** стана по-*** дума от комунист значи либерализъма се е капичнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 12
ABBA
преди 5 години
Малко либерализъм в действие!У Фашингтон ше правят военен парад по случай 100 год. от Първата Световна Война. Цена 20 милиона. После стават 80 000 000 гущера! После още малко, с които може да се купи нов изтребител-бомнардировач (мултифункционален).И дедо Тръмп казва - НЕ! Парад няма да има, ше откраднат парите!И това не ви е корупцията в Русия!!! Забелязахте ли? Има-няма 5 пъти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 5
redcretin
преди 5 години
Че те тия общества в Румъния и България са далеч от либерални, още газят блатото на пост-тоталитаризма. Инак ми хареса автора с представата си да вкара виновниците в затвора... ама си знаем че няма да се случи в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 29 rate down comment 1
data
преди 5 години
Общества затънали в нормативно блато говорим че са либерални ? просто е смешно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
data
преди 5 години
Само къде го видяхте тоя либерализъм не разбрах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още