IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите в Канари Уорф вече надхвърлят 100 хил. души

За последното десетилетие новият финансов център на Лондон е увеличил работните места близо четири пъти

10:07 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Работещите в Канари Уорф вече надхвърлят 100 хил. души

Финансовият център на Лондон Канари Уорф (Canary Wharf) е увеличил броя на работните си места почти четири пъти през последното десетилетие. Това показват данните на британската статистика, цитирани от Bulgaria On Air и позовавайки се на Bloomberg.

Броят на работещите в конкурента на историческия финансов център в британската столица - Лондонското Сити, са достигнали над 100 хил. души от само 27 хил. преди десет години.

Ако Канари Уорф беше град, то той би бил един от 20-те с най-голяма концентрация на работни места във Великобритания, показват данните на неговия собственик. От Канари Уорф Груп прогнозират, че броят на работещите във финансовия център ще се удвои до 200 хил. през следващите две десетилетия.

Основната причина за този ръст е тенденцията големите банки и финансови институции да се местят от старите сгради в Лондонското Сити към такива с по-големи офис пространства в Канари Уорф. През миналата година броят на банкерите, работещи в новия финансов център на Лондон официално надмина този на работещите в Ситито, което го превърна в най-големия работодател на банкери в Европа.

Проучване на Financial Times показва, че 16-те водещи британски банки имат общо 44 500 служители в Канари Уорф и 43 300 в Лондонското Сити.

Обратът в броя стана когато JP Morgan прехвърли своя персонал в нова 33-етажна сграда в новия финансов център през миналото лято. Централите на HSBC и Barcklays също се намират в този квартал, както и инвестиционните банкови операции на Credit Suisse и американските банки Citigroup и Morgan Stanley.

Макар повечето работни места да са в сферата на финансите и застраховането през последното десетилетие Канари Уорф разшири площите на търговските си центрове, баровете, ресторантите и хотелите. Но не търговията на дребно е във фокуса на собствениците от Канари Уорф Груп – техният поглед е насочен към все по-разрастващия се технологичен сектор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още