IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един крупен проект в Лондон - ще се строи „азиатско бизнес пристанище"

Проектът ще се простира върху 35 акра в Източен Лондон и се очаква да се превърне във важен финансов район

18:08 | 29.05.13 г. 1
Още един крупен проект в Лондон - ще се строи „азиатско бизнес пристанище"

Кметът на Лондон Борис Джонсън ще сключи сделка за 1 млрд. долара с китайска строителна компания, която ще преобрази историческо пристанище в британската столица в „азиатско бизнес пристанище“, съобщава Financial Times.

Схемата, в която Advanced Business Park (ABP) ще създаде офис комплекс с площ от над 325 хил. кв. м на пристанище "Royal Albert" е най-голямата сделка с бизнес имот за Борис Джонсън и една от най-големите китайски инвестиции във Великобритания.

Джонсън обяви, че проектът, който ще се простира върху площ от 35 акра в Източен Лондон, ще се превърне в трети финансов район в столицата след Ситито и Канари Уорф и ще е вход за китайските инвеститори към Запада.

Все още няма наематели за проекта, която е първа за строителната компания извън континентален Китай, но ABP иска да привлече китайски и други азиатски банки, търсещи достъп до международните пазари.

Очаква се на церемонията по подписването на сделката да присъстват представители на 20 китайски банки.

Според плановете по-голямата част от площите ще бъдат заети от офиси, като 10% ще бъдат отделени за жилища, търговски площи и ресторанти. Проектът ще бъде осъществен в рамките на 10 години на 4 фази, като първата се очаква да приключи през 2017 г.

Някои строителни компании изразяват опасения дали ABP ще успее да направи пари от проекта, като изчисляват, че ще са нужни доста високи наеми, за да се оправдае инвестицията за 1 млрд. паунда. ABP обаче ще възприеме необичаен модел за стандартите на пазара на бизнес имоти в Лондон, като ще продава договори за наем със срок до 175 г. за около половината проект.

ABP иска в комплекса да има мини град, който да функционира 24 часа, за да може да се отговори на нуждите на азиатските компании, работещи по пекинско време. Друго преимущество е, че проектът ще е разположен близо до летището в Лондон, което предоставя достъп до Европа, както и до железопътните връзки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Браво! Ето това е смислена инвестиция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още