Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Законови промени ще "изсветлят" сивия сектор при кабелните оператори

Eдин от основните проблеми е свързан с установяването и санкционирането на нарушенията, твърди Велизар Соколов – Заки

Законови промени ще "изсветлят" сивия сектор при кабелните оператори

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С промените в закона за авторското право ще се създадат по-ефективни процедури по санкции при нарушения и бизнесът с разпространението на програми ще се изсветли.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Велизар Соколов – Заки, изпълнителен директор на Сдружението за защита на легалното разпространение на програми „ТеРаПро“.

„Новите промени в закона за авторското право са насочени към административно-наказателните производства, а извършените проверки от ГДБОП, НАП, КРС, прокуратурата и Европол в последните дни са свързани с престъпления от Наказателния кодекс”, коментира той.

Според него в момента един от основните проблеми е свързан с установяването и санкционирането на нарушенията.

„Когато административните органи констатират извършването на едно нарушение, предвидено в този закон, .... в голяма част от случаите процедурата се осъществява по Закона за административните нарушения и наказания, който е морално остарял. Това води до над 80% констатирани нарушения, които не могат да бъдат санкционирани заради укриване от страна на нарушителя. Съответно давността на въпросните производства изтича или са преустановени", обясни той.

Влезлите в сила преди дни промени предвиждат процедура, съобразена със съвременните технологии за установяване на актовете на нарушения. Ако лицето не може да бъде издирено, актът ще бъде изпратен по електронен път или ще бъде качен на сайта на Министерството на културата в рамките на 14 дни", допълни Соколов.

Ако публичното излъчване на музика се осъществява без съгласието на правоносителите, е налице нарушение, отбеляза изпълнителният директор на „ТеРаПро". "С новите промени инспекторът може да влезе в заведението и с телефона си и приложения като Shazam да идентифицира това, което звучи. Това ще става с по-голяма бързина и акуратност", подчерта той.

Според данни за пенетрацията на платената телевизия и интернет около 700 хил. абонати в България са в „сивия сектор“. Последният годишен доклад на КРС показва, че обхватът на платената телевизия и интернет е 60%, а според декларираните от операторите абонати и други проучвания пенетрацията достига 80-85%.

Целия разговор с Велизар Соколов вижте във видеото!

гледано: 1354   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като не ставаш за музикат, търсиш начин да цуцаш пари от бранша с лобистки промени :) Заки Заки...
0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Като ще се контролират нещата хубаво би било да се контролира и ТераПРО.
Кой ще направи това ?

Още от Bloomberg TV
Hellenic Petroleum прави преход от петролна към енергийна компания