IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред предпочитаните страни за купуване на имот в чужбина от британците

Най-голям е интересът към Велико Търново и околните села, сочи класация на британски имотен портал

12:49 | 17.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Британският имотен портал Aplaceinthesun, който включва обяви за имоти в чужбина, както и съдържание от предаване на ВВС със същото име, постави България в топ десет на най-добрите места за закупуване на имот в чужбина през 2019 г. Страната ни заема девето място, като изпреварва Барбадос и се нарежда след Турция.

Авторите на класацията отбелязват, че според техните данни средната цена на имотите в България в момента е намаляла почти наполовина спрямо сумата от 58 582 паунда (малко над 66 хил. евро) през 2017 г. Най-силен интерес от страна на британците има към закупуване на имоти във Велико Търново, определен като културен център на Северна България, и околните села. След това се нареждат Дряново, Павликени, Полски Тръмбеш и Елена.

Според сайта интересът на британските купувачи към Банско постепенно се възстановява, като те се конкурират за имоти в зимния ни курорт с гърци, руснаци, македонци, румънци, сърби, израелци и турци. Данните на портала сочат, че сега в Банско може да се намерят студиа за 10 хил. евро, а средната цена на двустаен апартамент с добра локация в зимния курорт е 25 хил. евро.

Испания е най-добрата дестинация за закупуване на имот в чужбина от британците тази година, следвана от Франция, Португалия, Гърция и Италия. Преди България се нареждат още Кипър, Флорида и Турция.

Сайтът е изготвил индекса си след анализ на данните за най-търсените локации сред хилядите си обяви за имоти. Заради Brexit британците са склонни да обмислят покупка на имот на различни места и ограничават бюджетите си. Така след години на относително малки промени в предпочитаните локации тази година се наблюдава по-сериозно разместване в индекса, отбелязват авторите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 28 rate down comment 6
studioaa
преди 5 години
Това е просто един мокър сън на брокерите и поредния опит да се помпат цените с фалшива информация за несъществуващо търсене. В България имотите едни от най-скъпите и най-некачествените в Европа. Британците търсят имоти в САЩ, а не в България. В САЩ цените много по-ниски отколкото у нас, инфраструктурата е много по-добра и ги няма ромските вандали, които опустошават малките населени места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
kristian.yakov
преди 5 години
Тука много е важно да се отбележи, че ефтинджоса е ключовата дума. А сега като се занадпреварват да качват цените у БГ бързо ще изпаднем от класацията, тъй като освен цена и природа нищо друго атрактивно няма. Нито инфраструктура нито транспорт като хората. Ако в България искат да експлоадира туризма има нужда от добър ясен и точен публичен транспорт. Влаков и автобусен.Летища (това вече се прави) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още