IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coface: Една трета от строителните компании в България са с финансови трудности

Според консултантската компания пазарът на имоти в страната е надценен

14:28 | 28.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Една трета (31%) от българските строителни компании изпитват финансови трудности и това продължава да е рисков фактор за строителния сектор в България, сочат данни на консултантската компания по управление на риска Coface, представени в сряда.

През 2017 г. 31 848 компании у нас са имали предмет на дейност строителство. Компаниите в топ 10 са реализирали оборот от 1,43 млрд. лв., което представлява голям спад от 43% спрямо 2016 г., сочат данните на компанията, представени от Милена Виденова, управител на Coface за България.

През 2016 г. общият оборот на строителните компании в България е достигнал 19,8% от БВП, като най-голям е бил делът на сградното строителство, показват още данните на Coface.

По думите на Виденова се наблюдава възстановяване на сектора на недвижимите имоти у нас, подкрепено от наблюдаваната в цял свят тенденция за увеличаване на урбанизацията и ниските лихвени проценти, които улесняват вземането на ипотечни кредити и повишават търсенето на жилища.

Виденова цитира данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), според които пазарът на недвижими имоти в някои страни от организацията е надценен и според нея България не прави изключение от тази тенденция. Цените на имотите у нас са нараснали със 7% през 2017 г. спрямо 2016 г.

В същото време обаче у нас няма данни за силно нарастване на задлъжнялостта на домакинствата, така че не може да се говори за балон. По данни на БНБ ипотечните кредити са нараснали със 7,85% през 2017 г., или с 688 млн. лв., спрямо 2016 г. През януари тази година жилищните и ипотечните кредити са се увеличили с над 305 млн. лв. спрямо декември 2017 г., а ръстът спрямо януари 2017 г. достига 11%.

В същото време обаче цените на имотите растат по-бързо от заплатите и според Виденова това поставя въпроса, ако България стане част от еврозоната, как ще се изплащат задълженията в дългосрочен план, като се вземе предвид и инфлационният елемент.

Строителният сектор в България остава зависим от инфаструктурни проекти, финансирани с европейски средства, констатира Coface. Спрените проекти през 2016 г. са оказали негативно въздействие върху дейността на строителните компании. Очаква се тази година строителният сектор да бъде подкрепен от големите инфраструктурни проекти като автомагистралите Хемус и Струма, жп проектите и разширяването на метрото в София.

След като 2017 г. беше определена от големи сделки с търговски площи, 2018 г. се очаква да бъде свързана с офисните площи, като и тази година има очаквания за голяма активност от страна на южноафрикански фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още