IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати сезираха КС за мораториума за покупка на земя от чужденци

Под искането са се подписали 55 народни представители

11:26 | 01.11.13 г. 1
Депутати сезираха КС за мораториума за покупка на земя от чужденци

Трима народни представители от ДПС внесоха в Конституционния съд (КС) събраните подписи за отмяна на решението на Народното събрание за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година, предаде агенция “Фокус”.

Общо 55 народни представители са се подписали под искането до Конституционния съд, като 19 подписа са на депутати от Коалиция за България и 36 подписа - на депутати от ДПС.

"Надяваме се Конституционният съд да се произнесе максимално бързо", заявяват вносителите.

В противоречие с договора ни за присъединяване към Европейския съюз депутатите реших да забранят чужденци да купуват земеделска земя в България до 1 януари 2020 г.

Правителството обяви, че търси начини за ревизия на решението, а преди дни земеделският министър Димитър Греков обяви, че се проучва опитът на Унгария и Дания при присъединяването им към ЕС.

През 2010 г. България имаше възможност да удължи забраната за покупка на земеделска земя от чужденци - граждани на държави от ЕС, след като Еврокомисията се произнесе, че страната ни не е готова с реформата в земеделския сектор и с регистрите за собствеността, така че адекватно да се защитават интересите на собствениците. Страната ни обаче не се възползва от възможността тогава.

С така приетото решение на практика Народното събрание иска от правителството да промени договора ни за присъединяване към ЕС, което трябва да бъде одобрено и от останалите страни-членки. Процесът обаче е тромав и може да отнеме месеци и дори години, ако се тръгне по този път. Другите членки освен това може да поискат прилагането на реципрочни мерки срещу страната ни.

Възможно е също така Брюксел да започне и поредната наказателна процедура срещу България заради нарушаване на законодателството.

В крайна сметка и досега покупката на земя от чужденци беше напълно възможна - сделките се осъществяваха през фирми, регистрирани в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 10 години
МОРАТОРИУМЪТ ВЪРХУ ЗАКУПУВАНЕ НА ЗЕМЯ ОТ ЧУЖДЕНЦИ ТРЯБВА ДА Е БЕЗСРОЧЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още