IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2020 г. строителите ще се конкурират за пазар с обем 20 млрд. лв.

Половината от тези средства ще дойдат от еврофондовете, а останалите - от държавата и общините, очаква вицепремиерът Томислав Дончев

10:57 | 28.09.15 г. 3
<p>
	Томислав Дончев и Лиляна Павлова. <em>Снимка: БТА</em></p>

Томислав Дончев и Лиляна Павлова. Снимка: БТА

До края на настоящия програмен период (2014 - 2020 г.) строителните компании в България ще се конкурират на пазар с обем 20 млрд. лв. Половината от тези средства ще дойдат от еврофондовете, а другата половина - от държавата и общините. Това каза вицепремиерът и заместник министър-председател по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на форум „Строителството през 2016 г. - перспективи и предизвикателства“.

Той посочи, че за строителните компании е съществен въпросът каква част от тези средства ще минат през сметките на фирмите.

„Последните години научихме, че този пазар е в режим на европейска конкуренция“, каза Дончев и припомни, че през изминалия период българските фирми, които имат опит в пътното строителство, са натрупали капацитет и при изграждането на водна инфраструктура и съоръжения за третиране на отпадъци.

„Иска ми се да видя български компании да изпълняват такива проекти в чужбина. Най-доброто от гледна точка на експанзия на нови пазари предстои заради натрупания опит“, коментира още Дончев.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова заяви, че над 80% от обществените поръчки в строителството идват от еврофондовете. „Трябва да си пожелаем този процент да спада в резултат на добра икономическа активност“, отбеляза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 3
aldy
преди 8 години
ТАЯ умна глАва добре е разбрала, че държавен бюджет и еврофондове са основните източници за "усвояване" на мафиотските фирми, захранващи ОПГ ГРОБ и увековечаващи ги в управлението. Докато народът не се сети да хване гьостерицата.и да им кабардисат задниците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
Само крайно заблуден балък може да очаква икономика, която се движи от "еврофондовете", а не от частния сектор. То и по времето на Тодор Живков държавата движеше всичко и това завърши катастрофално. Дали не се упътваме към повторение на 10 ноември??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
redcretin
преди 8 години
***. Явно живее в комунизма на Живков още + лапаницата от страна на евро-парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още