IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата прехвърли на Столична община имоти за изграждането на парк Възраждане

Правителството реши да продаде пет военни имота и сграда в Замбия

13:50 | 17.06.15 г.
Държавата прехвърли на Столична община имоти за изграждането на парк Възраждане

Правителството прехвърли безвъзмездно на Столична община близо 10 дка държавни терени в район „Възраждане” за изграждането на парк „Възраждане” и прилежащата му инфраструктура, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Паркът е най-новият в София, като строителството му започна през пролетта, а подготовката тече активно през последната година. Предвижда се паркът да бъде завършен до края на тази година.

Паркът ще се намира в "Зона Б-5" в район "Възраждане" в близост до търговския център на бул. "Александър Стамболийски".

Зелената площ ще е върху 43 дка. Предвиден е и паркинг, ресторант, съоръжение за катерене, амфитеатър за културни събития, зона за циркова площадка, максишах, детска площадка, водна площ.

Общата стойност на проекта е 4,2 млн. лв., като 1,7 млн. лв. са предоставени под формата на заем от инициативата JESSICA. Останалите средства идват от оперативната програма "Регионално развитие" (2007 - 2014 г.) и Фонда за устойчиво градско развитите на София.

С друго решение кабинетът промени от частна държавна в публична държавна собственост статута на управляван от Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна имот. Върху терена с площ 17 дка висшето учебно заведение ще може да създаде специализиран център за развитие на иновационни практики в областта на морелечението.

Правителството одобри и продажбата на имот на България в Лусака, Република Замбия. Продажната цена не може да бъде по-ниска от 701 000 щатски долара, записано е в решението.

Сградата от години не се ползва по предназначение и е с отпаднала необходимост. Дипломатическото ни представителство в Замбия е закрито преди повече от 20 години, като не се очаква повторно откриване в близко бъдеще.

Министрите решиха също така пет военни имота с данъчна оценка над 500 000 лева с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и армията да бъдат продадени. Имотите се намират край Русе, Поморие, Бургас, Свищов и Ямбол и ще бъдат продадени на търг по реда на Закона за държавната собственост.

За други военни имоти правителството реши да промени статута им от публична в частна държавна собственост, за да може с тях да се извършват разпоредителни сделки. Имотите се намират в Айтос, с. Марково, община Родопи, Асеновград, Добрич, Балчик, Плевен, Ловеч, с. Долно Камарци, област Софийска, и с. Кортен, област Сливен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още