IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството даде заден ход за новата концесия за Банско. Засега...*

Не желая да взимам решения на инат и в търсенето на баланс оттеглям промяната в концесионния договор, заяви екоминистърът Нено Димов

16:15 | 12.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нено Димов по време на брифинга. <em>Снимка: МОСВ</em></p>

Нено Димов по време на брифинга. Снимка: МОСВ

Поне засега българското правителство се отказва от намерението си да разгледа спешно промяната на концесионния договор на ски зона „Банско“, въпреки че едва преди ден трима министри и няколко бивши министри, както и привърженици на новите инвестиции в зоната обявиха темата за приключена. Тази тема ще влезе в дневния ред на кабинета в началото на 2018 г., след като мине и насроченото за 22 декември обществено обсъждане на промяната.

Това стана ясно, след като на извънредна пресконференция в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ресорният министър Нено Димов заяви, че оттегля от Министерския съвет внесения проект за сключване на допълнително споразумение към концесионния договор за "Ски зона Банско". 

В изявлението си пред медиите Димов посочва, че ще внесе проекта за концесионен договор за ски зоната заедно с плана за управлението на Национален парк "Пирин". В момента той е подложен на обществено обсъждане, което трябва да продължи до 22 декември.

„Направих всичко възможно да дам максимална публичност на проекта на кръгла маса, на която бяха разяснени всички аспекти на решението. Целта беше всички заинтересовани страни да се убедят, че натрупаният с години проблем с изграждането на втори лифт на ски зона Банско трябва да бъде решен“, заяви министърът, цитиран от пресцентъра на министерството.

Той обяснява, че проблемът има два аспекта – екологичен и икономически. „Винаги съм заявявал, че трябва да има баланс между тези два аспекта – опазването на природата и икономическото развитие“, категоричен е Димов.

„Като министър на околната среда аз отговарям за спазване на екологичното законодателство. В конкретния случай режимите по това законодателство се определят в Плана за управление на Национален парк „Пирин“. Вторият лифт не може да се изгради, без да има промяна в плана. Без такава промяна не може да се процедират евентуалните инвестиционни намерения за изграждане на спортни съоръжения, които да бъдат подложени на всички оценки за въздействието върху околната среда“, казва още Димов. 

По думите му вторият аспект е икономически и той се определя в концесионния договор за ски зона "Банско". Договорът трябва да бъде приведен в съответствие със законодателството, каза министърът и припомни, че това е първият договор от този тип, подписан през далечната 2001 г. и има много несъвършенства в него, които трябва да бъдат прецизирани.

„Не желая да взимам решения на инат. В търсенето на баланс оттеглям промяната в концесионния договор. Тя ще се гледа заедно с промяната в плана за управление на НП Пирин“, казва още министърът.

Проектът на плана за управление е в процедура на обществено обсъждане до 22 декември 2017 г. и двете точки ще бъдат внесени заедно на следващо  заседание на Министерски съвет. 

За сряда (13 декември), е насрочен протест на граждани срещу плана за изграждането на нов лифт над Банско под надслов „Пирин е национален парк, а не коледен подарък за Юлен“. Поне засега той не е отменен.

 *Допълнено в 16,25 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още