IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В центъра на София няма да се разрешава строителство на сгради над 50 м

Парламентът прие окончателно промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община

15:26 | 28.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В централната градска част на столицата няма да се разрешава строеж на сгради с височина над 50 метра. Това реши парламентът, като прие на второ четене промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, предава БТА. Изключение ще се прави за имотите, попадащи в зоната на новия делови център на София.

През януари промените бяха приети на първо четене.

В окончателния текст на закона е записано, че в 400-метровата зона около метростанциите извън централната градска част и извън районите "Триадица", "Лозенец", "Младост" и "Изгрев" сградите не трябва да надвишават 100 м височина. За останалата част от територията ограничението е 75 м. 

За територията, ограничена от софийския Околовръстен път, южна строителна граница на София, бул. "Цар Борис III", допустимата височина на сградите е до 15 м. 

В общия устройствен план на София могат да се определят устройствени зони за много високо строителство, в които височината на сградите не се ограничава, записаха още депутатите. 

От окончателния вариант на промените отпаднаха подробно разписаните граници на териториите за много високо строителство, каквито се предвиждаха двустранно по Околовръстен път при ж.к. "Люлин" и по бул."Цариградско шосе" - от кръстовището на 7-ми км до р. Искър.

Отпадна и определението за "междублоково пространство".

В устройствените зони и в самостоятелните терени на зелената система след обществено обсъждане се допуска поставянето на преместваеми обекти, които не могат да заемат повече от 10 на сто от площта на имота.

Предвидени са и промени в Закона за териториалното деление на Столичната община и големите градове с цел конкретизиране на границите на районите "Витоша", "Панчарево", "Люлин", "Овча купел" и Банкя.

Председателят на парламентарната комисия по регионална политика и благоустройство Искрен Веселинов ("Обединени патриоти") посочи, че законопроектът е претърпял съществени промени между първо и второ четене. Направени са две обществени обсъждания и текстовете са съобразени със становищата на неправителствените организации. По думите му се е получило рационално, обмислено изменение, което решава основните проблеми на София с високото застрояване и с опазването на зелената система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 5 години
Е кое е по-добрето от преди? До 400 м от всяка метростанция - небостъргач. Ограничаваме високото строителство или го стимулираме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още