Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Въвеждат се строги ограничения на височините на сградите в София

Обособяват се две зони за строителство на небостъргачи, в останалите райони ограниченията ще варират от 15 до 75 м

Въвеждат се строги ограничения на височините на сградите в София

Снимка: Pixabay.com

Две зони с високо строителство ще има в София, а в центъра на града строителството ще е до 75 м. Това посочи главният архитект на София Здравко Здравков, който представи днес пред общинските съветници проекта за изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

С предложените промени се "затварят вратичките", които допускат по-високо от разрешеното строителство, отбеляза още Здравков.

Определените в законопроекта височини на сградите са свързани както с нормите за пожарна безопасност, така и с цел да останат открити "визуалните коридори" към планината.

Строителство до 75 метра ще има в районите, заключени между бул. "Цар Борис Трети", центъра, бул. "Драган Цанков", бул. "Александър Малинов" и Околовръстен път. След околовръстния път за зоните, които нямат ограничения във височината, създаваме ограничение от 15 метра, посочи още той.

Още по темата

Създадена е възможност за развитие на две много високи зони - след 7-ми километър до река Искър по протежението на Цариградско шосе и в западно направление по бул. "Царица Йоана" срещу Околовръстния път. Идеята е там, където има изградена инфраструктура и обезпеченост с градски транспорт, да се развиват такива комплекси, каза Здравков.

Западният комплекс ще започне да се сформира след развитието на метрото от метростанцията "Люлин" до новата метростанция между втори и трети микрорайон и изграждане на следваща метростанция след Околовръстния път, поясни той.

В района на централна гара има възможност за изграждане на сгради с височина до 125 м, каза още главният архитект.

Предвижда се и изработване на наредба за дизайна на градската среда, в която ще се изработи система от стандарти за регламентиране на изискванията към фасадите, към градското обзавеждане, към елементите на средата.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
11
 
2
redcretin до: Momchil_Matev
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ай ся (не)тактично, както обикновено - нашите хора изпраха тук едни пари, след тях да го духат бедните :)
2
 
11
 
1
преди 1 година
Първо - 75 метра е твърде високо, особено за центъра на града и южните квартали, където вече всяка нова сграда е проблем.
Второ - (не)тактично се мълчи какво става с текущите проекти за небостъргачи, кули и офис сгради, надвишаващи 75 метра?

Още от България
Строители излизат на протест в сряда