IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специална наредба ще регулира визията на градската среда в София

Ще бъдат въведени изисквания за цветове на фасадите и вида на градското обзавеждане

11:58 | 10.11.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Столичната община подготвя специална наредба за градската среда, която ще детайлизира изискванията към цялостната визия на градските пространства. Тези изисквания бяха заложени в последните промени на Закона за устройството на територията (ЗУТ) и Закона за устройството и застрояването на столицата.

Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков на 10-то издание на конференцията за пазара на имоти BalREC.

С промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община се въвеждат по-строги правила за големите жилищни проекти – над 20 хил. кв. м РЗП. Строителството на такива комплекси и сгради няма да се разрешава, ако инвеститорът не гарантира транспортното им обезпечаване и необходимите паркоместа. 

Отделно в ЗУТ се въвеждат и допълнителни  изисквания към действието на подробните устройствени планове. 

Новата наредба за градската среда се планира да бъде готова през следващата година, след като Народното събрание приеме промените в двата закона, обясни Здравков пред журналисти.

Наредбата ще детайлизира изискванията към това как трябва да изглеждат градските пространства, за да придобие София единна и по-добра визия. Ще се залагат например изисквания за цветове на фасади, шрифтове на табели, вид осветителни тела и тип светлина, настилки по улиците и тротоарите, градско обзавеждане.

В момента е започнал процес по 3D сканиране на района по ул. „Граф Игнатиев” в София и още няколко близки пресечки, откъдето ще тръгне прилагането на новите правила. След като се направи 3D модел, ще се заложи и търсената визия на района, на която ще трябва да отговорят всички собственици и инвеститори.

Арх. Здравков изрази надежда да не се стига до налагане на санкции на собствениците заради визията на сградите. Той обаче посочи, че в и сега съществуващото законодателство има достатъчни механизми, които позволяват санкциониране при неизпълнение на задълженията им по осигуряване на безопасност и добър външен вид на имотите.

Що се отнася до трафика в столицата, арх. Здравков посочи, че няма как да бъде въведена такса за влизане на автомобили в центъра, преди да приключи изграждането на цялостната транспортна, велосипедна и пешеходна система, както и на системата на буферните паркинги.

Той подчерта, че предишните прогнози за демографското развитие на София и броя на автомобилите не са били никак точни и силно се разминават с реалността.

Главният архитект отново подчерта ангажимента си за развитие на адекватна транспортна и веломрежа, както и на достъпни за пешеходци градски пространства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Последните 25 години гр. София започна да прилича на бунище: в нея са захвърлени всякакви неща, има красоти, пошлост, сметища от стъкло и метал. Има всичко, само няма това, за което е градът-функционалност. Защо и как се случи това престъпление срещу жителите на града е ясно, а чия е отговорността не е ясно. За облечените във власт е лесно: просто променят правилата, отговорност няма, днес са в София, а утре в Брюксел-" вие се нагласявайте някак". Ще правим вело-алеи, които за нищо не стават, но пари струват, а сградите ще са до 4 етажа, а за наши хора и 14...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
vstoykov
преди 7 години
На първо място трябва да се гарантира правото на частна собственост. А това значи, че собственикът трябва да има право да си боядиса имота в жълто на розови точки, смесени със оранжеви раета. Ако поиска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още