Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Възвръща ли се интересът на британците към имотите в България?

Страната ни се завърна в топ десет на британска класация на най-добрите места за закупуване на имот в чужбина

Възвръща ли се интересът на британците към имотите в България?

Снимка: Pixabay.com

България може да е най-бедната страна членка на ЕС, но предлага многобройни възможности за закупуване на имот. До 10 хил. британски граждани наричат балканската страна свой дом. Много от тях са се сдобили с имот по време на бума в началото на 90-те години на миналия век, когато имоти можеха да бъдат закупени на много ниски цени, пише в свой материал британският сайт Aplaceinthesun.com.

Строителни предприемачи по 370-километровото черноморско крайбрежие на страната и високо в нововъзникващите ски курорти трескаво разграбиха наглед всяко свободно парче земя, за да построят множество жилищни сгради.

Слънчевите, евтини и приятни морски градове в страната бяха възприемани като потенциални златни мини от спекулативни инвеститори, които мечтаеха не само да увеличат стойността на имуществото си, но и за висока доходност от наеми през летния сезон. Проблемът беше, че заради големия брой компании, които искаха да извлекат печалба, и в някои случаи липсата на строителни регулации, предлагането скоро беше изпреварено от търсенето. Това се случи още преди спукването на имотния балон, припомня изданието.

По онова време, както на много нововъзникващи пазари, съществуваха проблеми и някои хора се опариха, когато строителни компании фалираха. След това финансовата криза през 2008 г. като че ли оповести края на имотния пазар на тази горда страна, като изтри буквално за една нощ запитванията от британци и остави полузавършени жилищни сгради да загрозяват земята, допълва сайтът.

Сега обаче интересът отново започва да расте. България се завърна в топ 10 на Aplaceinthesun на най-добрите страни за закупуване на имот в чужбина през 2019 г., припомня изданието. Това е добра новина според Полина Стойкова, управляващ директор на Bulgarian Properties, според която имотната индустрия в страната се е поучила от финансовата криза.

„По онова време пазарът беше много млад, но сега можем да прогнозираме тенденциите по-добре. Научихме, че устойчивото развитие ще дойде чрез инвестиции в имоти за собствено ползване или дългосрочни инвестиции, а не чрез спекулативни покупки с цел бърза препродажба. Банките са много по-консервативни в отпускането на ипотечни кредити, а законите за планирането сега са по-стриктни, съсредоточени - наред с всичко останало, и върху височината на сградите и плътността на застрояването. Всичко това ще помогне на България да избегне грешки от миналото“, смята Стойкова.

В годините на бума страната беше доста проучвана от британци и на пръв поглед във всяко село или ски курорт имаше британски купувач, привлечен от ниските цени и други удобства.

Въпреки че продажбите в селските райони са далеч по-малко в сравнение с лудите години, селата, заобиколени от девствена природа, които все пак са близо до морския бряг или до малък или голям град, отново привличат интереса на британците.

Такъв регион е Велико Търново и малките селца около планинския град с дълга история. Старата средновековна столица е живописен университетски град. Университетът му е вторият по големина в страната и предлага възможности за приходи от отдаване на жилища под наем на всеки, който купи имот в града. Цената на едностаен апартамент започва от 30 хил. евро, пише Aplaceinthesun.

Още по темата

Имоти в добро състояние, отдавани под наем на студенти по време на семестъра, носят приходи от наем до 400 евро на месец. Сходни възможности за отдаване на жилища под наем на студенти дават и други университетски градове, сред които Пловдив, София и Варна, отбелязва сайтът.

Според клона на Bulgarian Properties във Велико Търново една трета от всички запитвания идват от британци. „Инвестициите в имоти в града са стабилни. Селските къщи не се купуват толкова с инвестиционна цел, въпреки че има потенциал за превръщането им в семейни хотели. Повечето селски къщи са подходящи за хора, които искат промяна в начина на живот“, казва Полина Стойкова.

Извън села като Елена, Балван, Ветринци и Мусина, на до 25 км от града, къщи, които се нуждаят от ремонт, могат да бъдат закупени за едва 10 хил. евро или дори по-малко. Ремонтирани двустайни или тристайни къщи в добро състояние с голям двор може да бъдат намерени на цена от около 30 хил. евро, пише Aplaceinthesun.

Пловдив – капиталови печалби?

Не само селата на север започват да привличат отново интерес от чуждестранни купувачи. Тези около Пловдив, втория по големина град в страната, разположен на юг, отново са на радара на купувачите. Пловдив, древен град, разположен на седем хълма, гордо пое ролята си на Европейска столица на културата през 2019 г. Важен римски град, той все още пази много исторически елементи, сред които Старият град с калдъръмените му улици и един от най-добрите амфитеатри в света, пише британският сайт.

Известният Медицински университет в града привлича търсене от студенти (цените на едностайните апартаменти започват от 60 хил. евро и от 80 хил. евро за двустайно жилище) и купувачите могат да очакват 10% доходност от наем.

Извън града, в плодородната земеделска област, цените рязко намаляват, тъй като възможностите за отдаване под наем са малки. Тук традиционни къщи в села като Мътеница са функционални, но не толкова привлекателни на външен вид. Но ако търсите изгодна сделка или къща за ремонт, изборът е голям. Цените на къщите започват от 10 хил. евро за сграда, която се нуждае от пълен ремонт, а тези, които изискват само осъвременяване, се продават за около 30 хил. евро за двустайните имоти, пише сайтът.

Черноморското крайбрежие – къщи от 20 хил. евро

Въпреки че бъдещи купувачи, които обмислят да се установят в България през цялата година, е по-вероятно да търсят спокоен селски имот във вътрешността на страната, хората, които искат ваканционен дом на слънце, се насочват към черноморското крайбрежие. От оживения Слънчев бряг до спокойствието на Албена, в тази част на Източна Европа може да се намери по нещо за всеки, отбелязва Aplaceinthesun.

Презастроеният Слънчев бряг е най-големият и най-популярен курорт, особено сред младото поколение. Тук пространството е толкова ограничено, че хотели и апартаменти на първа линия почти са потопени в топлите води на 9-километровото крайбрежие на курорта.

За щастие голямото строителство в Слънчев бряг спря, като пазарът е движен от препродажбите. Продажбите са намалели след срива на търсенето от руснаци през 2014 г., но тенденцията отново е към повишаване. Цената на обзаведени едностайни апартаменти започва от 20 хил. евро, а на двустайните – от 35 хил. евро.

„Малък процент британски купувачи все още търсят да закупят имот на ниски цени или къщи с намерението да се преместят в България за постоянно“, казва Бен Колинс от имотната компания Collins Estates, специализирана в предпродажбите на имоти по черноморското крайбрежие.

„Те се интересуват основно от препродажбата на имоти, построени преди пет до десет години, защото се продават на много привлекателни цени. Но също така има клиенти, които търсят да закупят нови апартаменти в луксозни комплекси, красиви къщи на брега или самостоятелни или полустамостоятелни имоти в затворени комплекси, предлагащи всички удобства“, допълва Колинс.

Според Полина Стойкова до 50% от сделките в утвърдени морски курорти включват български купувачи, които също са привлечени от ниските цени. „Ако разширите търсенето си към сателитни курорти, цените може да започват от 15 хил. евро за обзаведено студио и 20 хил. евро за едностаен апартамент“, казва тя.

Свръхзастояването в някои черноморски курорти създава силна конкуренция за хората, които искат приходи от наем в оживения летния сезон.

„Не може да се очаква много висока възвръщаемост, защото сезонът е относително кратък, а конкуренцията е сериозна, така че цените на наемите не са високи. Може да очаквате да покриете разходите си и да извлечете малка печалба. Повечето покупки днес в утвърдените курорти са за собствено ползване, а не за инвестиция или отдаване под наем“, казва Стойкова, която посочва като привлекателни предложения курорти като Лозенец или селата близо до крайбрежието като Веселие и Росен.

Сред най-често срещаните проблеми със закупуването на имот в България е установяването на собствеността му. Българските закони за наследяването позволяват имотът да бъде разделен поравно между наследниците при смъртта на собственика, така че собствеността става фрагментирана. Ясното й установяване изисква наемането на добър брокер или адвокат, пише британският сайт.

Колкото до това как Brexit ще засегне британците, които искат да закупят имот в България, предстои да видим. Може би ще се върнем към ситуацията преди присъединяването на страната към ЕС през 2007 г. Тогава всеки, който закупуваше къща (апартаментите не бяха засегнати), трябваше да създаде компания и да подава годишна данъчна декларация чрез счетоводител, само за да легитимира собствеността на земята, отбелязва сайтът.

Но каквото и да се случи интересът към имотите в България никога няма да изчезне, защото която и част от страната да погледнете, цените остават най-евтините в Европа, заключава изданието.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
3
 
9
преди 3 седмици
10% доходност за едностаен в Пловдив за 60 000Е значи 6000Е на година от наем, значи 500 ЕВРО на месец наем. Пиете ли си хапчетата?
0
 
7
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И за какво им е да купуват тук, като в Испания, която им е по-близо цените са същите?
1
 
12
 
7
red6 до: Sakamano
преди 1 месец
Няма профилна снимка
При предишния финансов бум англичаните имаха повече пари, паунда беше по-скъп, Англия вървеше към по-добре и тогава енгилизите не знаеха, че може да има такова беззаконие: по селата тока и водата да спират за неопределено време (планинските), снегът да се чисти... абе когато тогава и да има всякаква престъпност спрямо хора и имущество (по полските села с Х-стотин процента отгоре, със лек етнически принос). Е сега вече имат по-малко пари, паунда падна и комай и ще продължава, Англия... абе има доста облаци над небето и те вече са наясно какво е реалното положение по селата. Иначе какво се случва по тукапшните села - виж, това е без промяна :D :D :D :D
1
 
9
 
6
julian12 до: Sakamano
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Тогава им беше за първи път. Сега вече знаят и няма да припарят тук.
2
 
3
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
https://www.marica.bg/chsi-razprodavat-apartamenti-v-pamporovo-na-bezcenica-Article-200303.html

Да идват следващата партида глупци, коуто да ощавим както си знаем. Ин май каунтри вери чийп, ман!

Още от България
Мартин Янев: Изграждането на устойчиви сгради е с 15% по-скъпо, но се изплаща