Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

ЕБВР финансира с 60 млн. евро Еврохолд за придобиването на ЧЕЗ

Цялата сума на проекта възлиза на 525 млн. евро, само по сделката за купуването на чешкото дружество са необходими 335 млн. евро

ЕБВР финансира с 60 млн. евро Еврохолд за придобиването на ЧЕЗ

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предостави петгодишен заем в размер на 60 млн. евро на "Източноевропейска електрическа компания B.V.", дъщерно дружество на "Еврохолд България" АД, за покупката на доставчика на ток “ЧЕЗ Груп”. Съобщението е от главния офис на институцията в Лондон.

Още по темата

"Източноевропейската електрическа компания B.V." е дружество със специално предназначение, регистрирано в Нидерландия, изцяло собственост на "Еврохолд България" АД и създадено за целите на това придобиване, се казва в съобщението.

Заемът

Средствата от ЕБВР са за финансиране покупката на активите на чешката група ЧЕЗ в България от "Еврохолд", както и за програмата за надстройка на цифровизацията и разпределението на мрежата на "ЧЕЗ Разпределение България" АД.

Общата стойност на проекта възлиза на 525 млн. евро - за инвестиции, изкупуване на остатъчния дял и стари задължения на ЧЕЗ. 335 млн. са за придобиването от "Еврохолд" на акциите на "ЧЕЗ Груп" в "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Електро", "ЧЕЗ Трейд", "ЧЕЗ ИКТ", "Проект за свободна енергия Орешец", "Бара Груп" и "ЧЕЗ България" (наречени в договора "ЧЕЗ субекти").

Преди месец "Еврохолд" съобщи, че е възложил на J.P. Morgan AG да е водещ и ексклузивен мениджър при структурирането на дълговото финансиране на сделката с "ЧЕЗ Груп" за придобиването на седемте нейни дружества в България, което се очаква да бъде финализирането до края на юли.

Общият пакет за придобиване и капиталово финансиране ще включва комбинация от повишаване на собствения капитал, предпочитан капиталов инструмент и основен заем, синдикиран от търговски банки.

“Банката ще подкрепя "ЧЕЗ Разпределение" за разработване и прилагане на управление на климата и капацитет за отчитане чрез установяване на мерки за управление, стратегия, практики за управление на риска в съответствие с препоръките на специален план за действие и на Работната група по финансовите оповестявания, свързани с климата“, се казва още в съобщението от Лондон.

Сделката за придобиване на 67% от активите на чешката електрическа компания от "Еврохолд" на практика беше финализирана в началото на годината, когато Koмиcиятa зa eнepгийнo и вoднo peгyлиpaнe (KEBP) paзpeши нa бългapcĸото дружество дa пpидoбиe aĸтивитe нa "ЧEЗ Paзпpeдeлeниe" в Бългapия. C това peшeниe пaднa и пocлeднaтa пpeчĸa пpeд изтeглянeтo нa ЧEЗ oт Бългapия. Paзpeшeниe зa cдeлĸaта пpeз oĸтoмвpи 2020 г. дaдe и Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa.

Стратегията

В началото на юни "Еврохолд България" представи стратегията си, като посочи, че фокусира бъдещото си развитие в две основни направления - енергетика и застраховане.

От холдингoвата компания напомнят, че имат стабилен застрахователен бизнес на пазарите в Румъния, България и Централна и Източна Европа с над 3 милиона клиенти. 

Пазарният дял в електроразпределението на компанията в България заема 40% с над 2 милиона клиенти в цялата страна.

От "Еврохолд" посочват, че пазарът в страните, в които оперира, е за близо 40 млрд. евро (по пазарен БПП) към 2020 г.
Компанията обаче отчита, че повечето пазари остават с ниско застрахователно проникване, въпреки че тя е в Топ 3 на общозастрахователните компании в Румъния и България, с ефективни международни операции с 468 млн. евро записани бруто премии към 2020 г.

От "Еврохолд" прогнозират силен потенциал за растеж, като очакват брутният премиен приход да достигне до 650 млн. евро до 2025 г.

Дългосрочните перспективи за растеж на компанията са свързани с българския енергиен пазар при спазване стандартите на ЕС, осигуряващи предвидимост на паричните потоци и висока устойчивост на икономически шокове, пише още в стратегията.

В "Еврохолд" пресмятат, че консолидираните приходи на ЧЕЗ до 2025 г. ще достигнат 1,1 млрд. евро, а EBITDA се очаква да надвиши 130 млн. евро.

В компанията очакват значителен ръст на паричните потоци от оперативна дейност, които да достигнат диапазон от 150-190 млн. евро до 2025 г. От там уверяват, че могат да допринесат допълнителна стойност от 35 млн. евро годишно с потенциални синергии, оптимизации и прилагане на най-добри практики и възможности за кръстосани продажби.

От "Еврохолд" напомнят, че имат успешно реализирани проекти за набиране на собствен и дългов капитал на международните капиталови пазари, след листването на Българската фондова борса през 2007 г. и на Варшавската фондова борса от 2011 г. Това според тях се дължи на висококвалифицирания мениджърски екип, чието корпоративно управление е в съответствие с най-добрите международни практики.

Нова емисия

В последния ден на май "Еврохолд" обяви, че започва процедура по увеличение на капитала чрез емисия нови акции, като очаква да привлече до 100 млн. евро собствени средства.

Холдингът публикува проспекта си за публичното предлагане на акциите – инвеститорите могат да вземат 79 милиона нови обикновени, безналични акции, всяка с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност – 2,5 лева.

При успешно записване на емисията, средствата ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане.

Начална дата за търговия на правата на борсата беше на 9 юни, а крайната дата е 15 юни. Записването на акции от увеличението ще се стане от 9 до 25 юни.

Investor.bg припомня, че акциите на "Еврохолд България“ АД поскъпват с близо 102% в последните 12 месеца до 2,6 лв. за акция и 513,567 млн. лв. пазарна капитализация. Консолидираният собствен капитал към 31 март е 104,6 млн. лв., като намалява спрямо 105,8 млн. лв. в края на 2020 г. Консолидираните активи са 1,68 млрд. лв., а текущите и нетекущи пасиви са за 1,55 млрд. лв. Холдингът обяви 2% ръст на оперативната си печалба за първото тримесечие на тази година.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Кадър на деня за 19 септември