IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврохолд България АД върна приходите си на предкризисното ниво

Компанията обяви, че скоро стартира увеличението на капитала за 100 млн. евро, като вече има потвърден проспект

11:36 | 31.05.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Еврохолд България АД Снимка: Дружеството</p>

Централата на Еврохолд България АД Снимка: Дружеството

Консолидираните приходи от продажби на "Еврохолд България" АД отчитат минимално изменение за първото тримесечие на 2021 г., запазвайки се почти непроменени спрямо същия период на миналата година.

За първото тримесечие на 2021 г. те са 408 млн. лв. при спад с 0,5% на годишна база.  Застрахователният бизнес на групата, който е концентриран в Евроинс Иншурънс Груп (EИГ) и продължава да се разраства в Югоизточна Европа, има минимално повишение на приходите с 1% на годишна база до 375,4 млн. лв. 

Приходите от лизинговия бизнес на холдинга отбелязват ръст от близо 11% на годишна база до около 6,3 млн. лв. Другите направления в холдинга са продажби на автомобили и инвестиционна дейност. 

„Еврохолд България“ АД отчита 403 хил. лв. нетна печалба за групата за първото тримесечие на 2021 г., което е спад с 81,6% на годишна база, показва отчетът на дружеството, публикуван чрез „Българска фондова борса“ АД. Една от причините за по-малката печалба за групата е ръстът в нетната печалба за малцинственото участие възлязла на 801 хил. лв. за януари-март 2021 г., спрямо 504 хил. лв. година по-рано. Това е печалба в дъщерни дружества на холдинга, която се пропорционално се полага на другите акционери.

Същевременно в прессъобщение от „Еврохолд България“ АД обявиха, че дружеството подобрява оперативната си рентабилност, като печалбата от основна дейност преди лихви, амортизации и данъци се увеличава с 2% за годишна база до 12,2 млн. лв. за деветмесечието на 2020 г. 

  1. Сравни Еврохолд България АД с
  2. и/или с компания
(максимум 3 избрани)
ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Междувременно Еврохолд стартира процедура по увеличение на капитала чрез емисия нови акции, с което очаква да привлече до 100 млн. евро собствени средства. Публичното предлагане ще се осъществи на Българската фондова борса (БФБ) в срокове и при условия, които ще бъдат оповестени в новинарската секция на сайта на БФБ, във финансовата уеб медия x3news и в корпоративния сайт на Еврохолд. Информацията ще съдържа всички подробности за условията и сроковете за търговия с права и записване на акции. Проспектът за увеличението на капитала на холдинга вече е публикуван. 

Еврохолд ще предложи 79 млн. нови обикновени, безналични акции, всяка с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност - 2.5 лв. При успешно записване на емисията холдингът ще набере до 100 млн. евро, които ще бъдат използвани за финансиране на придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България и за инвестиции в развитието на двата основни бизнеса на холдинга - енергетика и застраховане.

Акциите на „Еврохолд България“ АД поскъпват със 112% в последните 12 месеца до 2,54 лв. за акция и 501,7 млн. лв. пазарна капитализация. Консолидираният собствен капитал към 31 март 2021 г. е 104,6 млн. лв., като намалява спрямо 105,8 млн. лв. в края на 2020 г. Консолидираните активи са 1,68 млрд. лв., а текущите и нетекущи пасиви са за 1,55 млрд. лв.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава по 1 акция в капитала на „Еврохолд България“ АД и „Евроинс“ АД.

Последна актуализация: 18:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 1 година
Винаги когато съм чел отчетите на тази компания съм си мислех че или не мога да чета отчети на застрахвателни компании, заради специфичният им бизнес, или това е най-кухото нещо което някога съм виждал на бфб.Едно време излязон на около 1.4 и въобще не разбирах как расте... ако успеят да придобият чез, ще напусна и последните, не за друго , а заради това което съм наблдавал през годините...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още