IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрийското правителство падна от власт

Канцлерът Себастиан Курц загуби вота на недоверие

17:53 | 27.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

С вота си на недоверие в понеделник опозицията свали австрийския канцлер Себастиан Курц и целия му кабинет. Предложението за недоверие на социалистическата партия (SPÖ ) получи мнозинство от гласовете. Това беше първият успешен вот на недоверие в австрийската парламентарна история, внесен след сътресенията в кабинета заради „Ибисагейт“.

Лидерът на SPÖ Памела Ренди-Вагнер официално подаде предложението за вот на недоверие следобед. „Г-н канцлер, вие и вашето правителство не се радвате на доверието на социалистическите депутати", заяви Ренди-Вагнер. Действията на канцлера са „безсрамно, необуздано и безотговорно захващане на властта", поясни тя. Още преди дебата дясната Партия на свободата даде ясно да се разбере, че ще подкрепи предложението на SPÖ.

Това е вторият силен политически отзвук по-малко от 24 часа, след като бяха обявени първите резултати от повечето страни в ЕС, където имаше избори за Европейския парламент.

Резултатът не е изненадващ, защото крайнодясната Партия на свободата обяви, че ще подкрепи вота, а социалдемократите изложиха в серия публикации в Twitter мотивите си да не подкрепят канцлера. Курц ще остане на длъжността временно.

Новият канцлер трябва да бъде избран до 11 юни с мнозинство в парламента, пише Die Presse.

Австрийските медии не споменават имената на предполагаеми наследници в първите минути след вота, но преди дни се говореше за възможността Хайнц Фишер - предшественикът на президента Александер ван дер Белен - да заеме поста за няколко месеца до предсрочните избори.

Всичко по темата четете тук! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още