IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предложи започване на присъединителни преговори с Македония и Албания

Комисията отправи и критики към Турция, която - според Йоханес Хан, продължава да се отдалечава от ЕС

19:09 | 17.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия предложи започването на присъединителни преговори с Македония и Албания благодарение на постигнатия прогрес, както и продължаването и задълбочаването на реформите в двете страни. Това става ясно от оценката на Брюксел за разширяването на европейската общност и напредъка на страните от Западните Балкани и Турция, публикувана днес.

Властите в Брюксел посочват, че въпреки това остават важни елементи от прогреса на двете страни, по които все още е необходимо да се работи. За Македония това е изпълнението на неотложните приоритетни реформи, които ще са и от решаващо значение за по-нататъшното развитие на страната. За Албания от съществено значение остава необходимостта от постигането на конкретни резултати по отношение на върховенството на закона.

От комисията припомнят позицията си от публикуваната през февруари стратегия за Западните Балкани, че самият Европейски съюз трябва да бъде готов за присъединяването на нови страни членки включително и от институционална и финансова гледна точка.

Върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини определи оценката за Македония и Албания като „стъпка напред“ не само за двете страни, но и за целия регион. Въпреки това тя също наблегна на необходимостта от продължаване на реформите и модернизирането на двете държави.

За това призова и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, според когото реформите – особено по отношение на върховенството на закона, трябва да се прилагат по-категорично и да дават по-устойчиви резултати.

За разлика от положителните перспективи на Западните Балкани Брюксел отправя редица критики спрямо Турция. Едно от основните изисквания на комисията е незабавното прекратяване на извънредното положение в страната, което е в сила от опита за преврат през лятото на 2016 г.

ЕК отправя критики и спрямо спазването на човешките права, които продължават да са застрашени, както и спрямо влошаващото се състояние на свободата на изразяване.

Турция „продължава да прави огромни крачки, отдалечавайки се от ЕС, особено в областите на върховенството на закона и фундаменталните човешки права“, заяви Йоханес Хан по време на пресконференция с Федерика Могерини.

„Комисията многократно призовава Турция да обърне тази негативна тенденция приоритетно и ясно заяви препоръките си в днешния доклад“, посочи още той, цитиран от Ройтерс.

Тази година за първи път ЕК публикува и оценките си за програмите за икономически реформи на страните от Западните балкани и Турция. От тях става ясно, че държавите отбелязват продължаващ икономически растеж и полагат усилия за засилване на макроикономическата си и фискална стабилност.

ЕК посочва още, че въпреки това остава необходимостта от прилагането на твърди политики и ускоряване на реформите, за да се намалят до минимум все още съществуващите икономически рискове и да се ускори изравняването на държавите с ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още