Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Недостигът на работна ръка се завръща в Централна Европа

Три от петте страни с най-ниска безработица в ЕС през април са в региона

Недостигът на работна ръка се завръща в Централна Европа

Снимка: Bartek Sadowski/Bloomberg

Икономиките от Централна Европа се възстановяват по-бързо от очакваното от коронавирусната пандемия, а индустриалното производство расте, но хроничният недостиг на служители, който предшества кризата, може да се превърне в пречка за растежа в бъдеще, пише Ройтерс.

Недостигът на служители, породен от годините на емиграция към Западна Европа и бума на икономиката на региона, вече тласка нагоре заплатите и инфлацията, принуждавайки централните банки в Унгария и Чехия да мислят за възможно повишаване на лихвите.

В момент, когато инвестициите и средствата от Европейския съюз продължават да прииждат, компании в промишлеността, информационните технологии и строителството не успяват да привлекат служители.

Данни на Евростат показват, че три от петте страни членки на ЕС с най-ниска безработица през април са се намирали в Централна и Източна Европа – Чехия с 3,4%, Унгария с 4,3% и Полша с 3,1%.

През същия месец инфлацията в тези страни е една от четирите най-високи в ЕС, водена от Унгария с 5,2% и Полша с 5,1%.

„Временните проблеми в търсенето и предлагането заради бързото възстановяване на местната икономика и възобновените очаквания за затягане на капацитета на трудовия пазар в някои сектори наред с динамиката на ръста на заплатите повишават рисковете от инфлация“, съобщи Унгарската централна банка на заседанието си през май.

Банката намекна за възможно повишаване на базовата си лихва от 0,6% на 22 юни за овладяване на инфлацията, което би я превърнало в първата страна членка на ЕС, започваща цикъл на затягане.

Чешката икономика няма нужда от допълнителна подкрепа от разхлабената парична политика, каза на 28 май председателят на централната банка Иржи Руснок, намеквайки, че на следващото заседание на 23 юни може да бъде обсъдено повишаване на лихвите.

„Недостигът на работна ръка и много нажеженият трудов пазар въпреки пандемията вече намират отражение в инфлацията и в Полша тя може да бъде видяна в цените на услугите. Те растат с около 7% на годишна база, а пандемията не я забавя твърде много“, коментира Андрей Камински, икономист в Bank Millennium във Варшава.

„Недостигът на работна ръка е свързан предимно с индустрията, особено с промишленото производство“, допълва той.

Затягане на трудовите пазари

С разпространението на ваксините, което подкрепя възстановяването – Унгария е ваксинирала 54% от населението си, производството и потреблението скачат, а трудовите пазари се затягат от началото на миналата година, съобщават компании и специалисти по човешки ресурси.

Още по темата
Германската компания Continental Automotive Hungary, в която към края на 2020 г. работеха около 8200 души в седем завода, два научно-развойни центъра и склад за гуми в Унгария, съобщи, че възстановяването е започнало през третото тримесечие на миналата година и е донесло „стабилно положение откъм поръчки на клиентите“ на повечето локации.

Робърт Кесте, ръководител на Focus Country в Унгария, казва, че за инженери, софтуерни и IT експерти и най-общо хора с технически умения има видимо разминаване между търсене и предлагане с регионални дисбаланси в наличието на квалифицирани служители.

„Смятам, че по-трудните времена тепърва предстоят. С повторното отваряне и възстановяването на икономиката нагласите на компаниите за наемане на служители също експлодират… Очаквам много по-трудно положение през второто полугодие на 2021 г. спрямо 2020 г.“, отбелязва той.

„Ние базираме плановете си за растеж на нарастващата ефективност и ниво на автоматизация както при „белите“, така и при „сините“ якички“, допълва Кесте.

Габор Толди, управляващ директор на консултантската компания в областта на подбора на персонал DTC Solution, казва, че недостигът на работна ръка е остър в промишленото производство и при „белите якички“, като компании от Източна Унгария внасят хиляди служители от Украйна.

„Квалифициран служител сега може да печели брутни 500 хил. форинта (1753 долара) на месец, но това все пак не може да се сравнява със заплати от 1 млн. форинта в Германия“, коментира Толди и допълва, че германската икономика продължава да отмъква служители.

Томас Евин Домбровски, анализатор на трудовия пазар в чешката компания за подбор на служители LMC, която управлява сайта jobs.cz, казва, че търсенето на работна ръка от промишления сектор се е върнало на нивата от 2019 г. до есента на миналата година.

Свободните работни места в Чехия са нараснали от ноември и са близо до рекорда си преди пандемията, показаха данни на статистическата служба.

Ръст на заплатите

Компании, които са подложени на натиск да намерят служители, повишават още заплатите след години на двуцифрен ръст на заплащането преди COVID-19.

Брутните заплати в Унгария са скочили с 9,2% на годишна база през март, а номиналните брутни заплати в Чехия са се повишили с 3,2% през първото тримесечие. Заплатите в корпоративния сектор в Полша са нараснали с 9,9% на годишна база през април.

„Опитваме да приспособим заплатите към трудовия пазар. Изпитваме недостиг на служители и ни е много трудно да ги откриваме“, казва Ришард Флорек, главен изпълнителен директор на полската компания за производство на прозорци Fakro. Той допълва, че компанията се надява да увеличи служителите си с до сто студенти през лятната ваканция.

„Преди имаше много служители на пазара, които идваха от туризма и гастрономията…, но в момента там бизнесът също се отваря“, отбелязва той.

Според Флорек работодателите ще трябва неизбежно да плащат повече и въпросът е дали разходите за заплати може да намерят отражение в цените или в замяната на служителите от машини.

„Компании, които продължават да имат… големи възможности за автоматизация, със сигурност ще го направят“, казва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Централна и Източна Европа
Турция поднови търговията, превърнала я в топ дестинация за боклука на Европа