IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков: До 60 дни ще има въздушна линия Скопие-София*

България ще нарича официално югозападната си съседка „Северна Македония“

14:11 | 18.01.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/GEORGI LICOVSKI</em></p>

Снимка: EPA/GEORGI LICOVSKI

До 30 дни ще са ясни спецификите за директните полети между София и Скопие, а до 60 дни тази връзка трябва официално да бъде открита. Това обяви българският премиер Кирил Петков по време на първото си официално посещение в столицата на съседната страна в момент, в който транспортната инфраструктура стана един от приоритетите на икономическите отношения между България и Северна Македония.

„Добросъседството между двете страни го сложихме на още по-голям приоритет, то ще се измерва с такива реални мерки“, каза Петков по време на официалната пресконференция. И двама сме решени скоростта, с който движим този процес, да се запази, каза още българският премиер.

В резултат на изпращането на македонска нота до ООН, която обозначава отказа от териториални претенции, България е приела да използва краткото име “Северна Македония” като равностойно на дългото име “Република Северна Македония”. За двамата лидери това е голяма стъпка към новите двустранните отношения и води към по-голямо сътрудничество между двете държави.

„С колегата Кирил Петков ще използваме нова енергия, за да подобрим отношенията между двете страни. Тук винаги може да смятате, че сте между добри приятели", обърна се Димитър Ковачевски към българския си колега. Той припомни, че днешната официална визита на българската делегация съвпада с 30-годишнината от признаването на Република Северна Македония от България.

„Трябва да финализираме и договора за трансгранично сътрудничество 2022-2029 г., с което ще бъде отворен граничният пункт Клепало", отбеляза премиерът Ковачевски. Той допълни, че е взето и решение за съвместно заседание на двете правителства на 25 януари т.г. 

Двамата подчертаха, че за търсенето на решения по трудните въпроси в двустранните отношения ще дадат повече време и акцентираха върху това, което ги сближава.

"Ние абсолютно уважаваме самоопределянето на всички граждани на Северна Македония, подчерта Петков. Той изрази надежда, че историческата комисия ще е една от петте работни групи, ползите от съвместната работа ще бъдат в различна среда - среда на добър диалог и конструктивни действия.

Македонският премиер очаква членовете на съвместната историческа комисия да съобщат заедно какво е договорено пред обществеността. Той очаква това да бъде мост към бъдещето, а не към миналато, каза още Ковачевски.  

Срещата на външните министри

На среща в Скопие министрите на външните работи на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи са приветствали подновения диалог между двете правителства и са подчертали важността от продължаване на интензивната комуникация на високо равнище. 

Разговорите са били фокусирани върху предстоящото съвместно заседание на правителствата, което ще се проведе в София на 25 януари, както и въвеждането на нова динамика в сътрудничеството чрез прилагане на концепцията за създаване на работни групи в конкретни области за потенциален напредък. По този начин двете страни ще дадат ясен сигнал, че има силна воля за търсене на взаимно разбирателство в духа на добросъседството и европейските ценности.

Двамата са потвърдили, че европейската интеграция на Западните Балкани е от национален интерес както за страните кандидатки, така и за страните членки на Европейския съюз.

Търговският обмен между двете страни е отчел ръст от 30 процента през 2021 г. Очакванията са през 2022 г. да се запази положителният темп на растеж на двете икономики и на търговския обмен между двете страни, както и положителната тенденция в новите инвестиции, която трябва да бъде подкрепена и от двете страни. 

Българската делегация, водена от премиера Кирил Петков, е на официално посещение в Република Северна Македония само два дни след като македонския парламент избра новото правителство начело с Димитър Ковачевски.

* Актуализирано в 14:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
Киро ше остане в историята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 2 години
Браво, сега остава да пуснем и директни полети от София до Стара Загора :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още