Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

По следите на един гръцки данъчен инспектор

В Гърция укриването на данъци е нещо като национален спорт, пише Георгиос Христидис за Der Spiegel

По следите на един гръцки данъчен инспектор

Снимка: Ройтерс

Топъл, слънчев следобед в центъра на Атина. Млада жена излиза стремглаво от една сладкарница и хуква след мъж в син костюм. 

"Уважаеми господин данъчен инспектор, моля, не си тръгвайте, без да сте опитали нещо вкусничко", казва тя, когато го настига, и му подава торбичка със сладкиши. "Много благодаря, но не мога да приема", е лаконичният отговор.

Отклоняването на дребни подаръци в ежедневието е сред лесните задачи на Танасис Андруцос. Този 58-годишен мъж от 30 години е инспектор в Атинската финансова служба, а работата му е да установява данъчни нарушения. Той проверява големи концерни, както и малки сладкарници, барове и ресторанти в Атина.

Работата му е неблагодарна. В гръцкото общество Андруцос и колегите му са стигматизирани. На тях се гледа като на безмилостни бирници, които безпокоят най-вече трудещите се хора от средната класа, а големите риби от финансовия сектор оставят на мира. Гръцките медии непрекъснато съобщават, че при работата си данъчните инспектори са поставяни под натиск и сплашвани, пише в цитиран от БТА репортаж за германското списание Der Spiegel Георгиос Христидис. 

Още по темата

Андруцос е на път с още двама данъчни инспектори, с които работи заедно за 17-а атинска финансова дирекция. През следващите четири часа по маршрута си те ще влязат в редица магазини, където ще прегледат безбройни сметки, касови бележки и ордери.

Гръцките власти отдават голямо значение на работата на Андруцос и колегите му, тъй като ширещите се данъчни измами са сред основните причини за финансовите затруднения на Гърция. Мнозина гърци все още възприемат тези практики като дребни нарушения. Научният институт DiaNEOsis оценява, че всяка година се укриват данъци, равняващи се на 6 до 9 % от целия брутен вътрешен продукт на Гърция или 32 % от всички данъчни приходи. Укриването на данъци е силно разпространено най-вече сред самонаетите и в сектора на ресторантьорството.

"Истината е, че данъчните проверки в Гърция едва от скоро се провеждат с такава педантичност", отбелязва Андруцос.

През последните години Гърция въведе множество реформи, но до неотдавна това не бе достатъчно за овладяването на проблема. Необходими са хора като Андруцос, които да преследват укриващите данъци. По егейските острови само през лятото са проведени 4500 данъчни проверки, за да се ограничи укриването на пари от процъфтяващия туристически сектор.


Последни новини

Коментари (3)

0
 
6
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Вчера бях в Кавала, на три отделни места касови бележки не дават. Сметките за около 100 евра. Утре отивам пак, ще видим какво се случва по ресторатнтите.
2
 
11
 
2
преди 2 месеца
Гърците не получиха нито цент от парите които трябва да изплащат сега.
Големите фирми се измъкват със обучени счетоводители и плащат трохи.
Въпрос на чест е да не плащат данъци обикновените гърци и малките фирми.
2
 
11
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Стилът на писане не ми харесва, в Гърция редко ще ви издат касов бон, хората са озлобени към държавата, че е причина да ги изкара от зоната на комфорта. Така си отмъщават, внасят свойте 5 цента за да прецакат държавата. Това ми е познато отнякъде, ние дали не сме също такива, а?

Още от Централна и Източна Европа
В Австрия няма да се провежда референдум за напускане на ЕС