IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин привлича туристи в Русия с безплатни електронни визи

Режимът, който включва отговор до 96 часа, ще бъде валиден за гражданите на 53 страни

15:48 | 06.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мечтаната ваканция на Норма Гарса – дълго пътуване с порасналата й дъщеря из някогашни империи в Европа и Близкия изток, била напът да се изпари заради тромавата бюрокрация в Русия.

Двете мексиканки дори не се нуждаели от визи за Франция, а Гарса получила бързо необходимите й визи за Турция, използвайки домашния си компютър в Агуаскалиентес. Но за Русия тя трябвало да наеме куриер, който да занесе лично паспортите им в посолството в Мексико Сити, на около 500 км в южна посока, заедно с документ за предплатените им самолетни билети и хотелски резервации. След мъчително чакане от няколко седмици и такси от 160 долара те в крайна сметка получили тъмнозелените си паспорти с пресен печат на цяла страница, разрешаващ пътуването им.

„Нервите ми бяха опънати до краен предел, защото те просто не ми казваха какво се случва с нашите паспорти“, споделя Гарса във фоайето на петзвездния Grand Hotel Europe в Санкт Петербург, докато развълнуваната й дъщеря обсъжда маршрута за деня с руския им екскурзовод. „За Турция ни трябваше един ден – един ден!“, възкликва тя.

Ако двете мексиканки бяха почакали малко, руският президент Владимир Путин щеше да направи посещението им в родния му град доста по-лесно, а и по-евтино.

На 1 октомври бившата столица на Руската империя премина към режим на безплатни електронни визи, който включва отговор до 96 часа за гражданите на 53 страни. Останалата част от Руската федерация ще последва примера от 1 януари 2021 г., когато специално приложение ще направи процеса много по-прост. Таксата няма да надхвърля 50 долара.

В свят, в който прословутото със строгите си нрави кралство Саудитска Арабия се отваря към туризма, Русия също предприема стъпки в тази посока. Досега Кремъл, който е крепост в буквален смисъл, се противопоставяше на призивите на представители, отговарящи за икономическия растеж, да спусне метафоричен подвижен мост, така че повече платежоспособни туристи да могат да се наслаждават на уникалната смесица от култура, история, религии и природни чудеса в Русия.

Съветници на Путин казват, че домакинството на Световното първенство по футбол през 2018 г. и много необходимите приходи от 3-те милиона фенове, които получиха безвизов достъп, били достатъчни да убедят руския президент, че технократите му могат да се справят с масовия приток на чужденци, без да се застрашава националната сигурност.

„Сега Русия смята туризма за стратегически сектор“, казва 34-годишната Зарина Догузова, която била назначена неотдавна от правителството за ръководител на инициативата. „Това е нашата задача – да приемаме милиони туристи повече от цял свят“, разказва тя в интервю за Bloomberg в Санкт Петербург.

Догузова, която говори свободно испански и английски, казва, че агенцията й, Ростуризъм, е възприела най-добрите практики от лидерите в индустрията Франция, Испания и САЩ, които заедно приемат около четвърт милиард посетители на година.

От списъка с електронни визи отсъстват членовете на т. нар. съюз „Пет очи“, споделящи разузнавателна информация – САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нова Зеландия. Хората от тези страни също са добре дошли, но трябва да кандидатстват за виза като Гарса и дъщеря й.

Последна актуализация: 07:56 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още